Husets historia

”Till vetenskapens fullkomnande genom inbördes meddelande av kunskaper och samlad erfarenhet, till främjandet av det vänskapliga förtroendet läkare mellan” Mottot som pryder taket i Karolina Widerströmsalen och som myntades av Eric Carl Travenfeldt, en av Läkaresällskapets grundare.

I början av 1800-talet uppgick antalet läkare i Sverige till drygt 200. Eftersom Gustav IV Adolf var orolig över att franska revolutionens tankar skulle tränga in i landet rådde stränga bestämmelser om import av litteratur. Dessa restriktioner försvårade befrämjande av kunskap och tanken om ett Läkaresällskap växte fram.

1802 vände sig den medicinske adjunkten Jöns Jacob Berzelius och prosektorn vid Kirurgiska undervisningsärendet Eric Gadelius till kungen för ansökan om att få bilda ett läsesällskap för läkare. Ansökan avslogs. Men Berzelius och Gadelius gav inte upp. 1807 bestod gruppen av sju läkare och en ny ansökan lämnades in som beviljades. År 1808 grundades således Svenska Läkaresällskapet av läkarna Jöns Jacob Berzelius, Eric Gadelius, Henrik Gahn, Jonas Henric Gistrén, Anders Johan Hagströmer, Carl Fredrik von Sculzenheim och Eric Carl Trafvenfeldt.

1879 flyttade Läkaresällskapet från Karolinska Institutets dåvarande lokaler vid Norr Mälarstrand in i ett eget hus på Jakobsgatan. Lokalerna blev ganska snart för små och sökandet efter nya påbörjades. På Valborgsmässoafton 1898 befann sig sex herrar i Katarinahissen vid Slussen i Stockholm. Maskineriet krånglade och hisskorgen störtade till marken. En av passagerarna, arkitekt Carl Westman, skadades och togs om hand av medpassagerare, kirurgen Johan Rissler, även ledamot av Läkaresällskapets byggnadskommitté.

År 1904 utlyste Läkaresällskapet en arkitekttävling för ett hus på tomten som inköpts vid Klara Östra Kyrkogata. Det vinnande förslaget hade ritats av Carl Westman och huset stod klart två år senare, 1906.

Huset är en klenod i svensk arkitektur för tiden kring förra sekelskiftet – ett konstverk från fasaden i handslaget tegel och Christian Erikssons granitrelifer i portalen till mosaikgolven, trappräckena, möblerna, lamporna och ventilgallren. Huset har sedan dess tjänat som mötesplats för Sveriges läkare.

Idag använder även organisationer, myndigheter, företag och privatpersoner lokalerna för konferenser, möten och fester. Flera av rummen har kvar sin originalinredning, uppdaterade med den senaste tekniken. Hiss finns till
våningsplan 3. Spiraltrappa upp till våning 4.

Entréplan inrymmer Svenska Läkaresällskapets kansli och vaktmästeri. En trappa upp ligger den praktfulla Karolina Widerströmsalen med plats för 200 personer. I Läsrummet utanför salen serveras kaffe för salens gäster. Här finns också Nämndrummet, med plats för 14 personer och Läkaresällskapets vackra bibliotek som är väl värt ett besök.

På andra våningen finns restaurangen som serverar mat av högsta kvalitet för små och stora sällskap. Stora matsalen har plats för omkring 120 gäster, Lilla matsalen, 28 personer och Salongen för omkring 20 personer. Tredje
våningen inrymmer Klubben, där 35 personer kan sitta i biosittning, och Grottan, 8 personer. Fjärde våningen inrymmer konferensrummen Clara och Hägern med vardera plats för 6 respektive 12 personer. Hiss går endast upp till våning 3.