Sverige måste säkra tillgången till livsviktiga läkemedel
Bristen på infusionsvätskor utgör en allvarlig risk för kritiskt sjuka patienter så som traumapatienter och patienter med blodförgiftning och kan leda till inställda elektiva/planerade och akuta operationer.
Den globala tillgången till Ringer-Acetat, en livsviktig infusionsvätska som används för att behandla akuta blodförluster vid operationer och andra medicinska nödsituationer, har kraftigt minskat. Orsaken är att en av de största produktionsanläggningarna slagits ut i samband med orkanen Helene i Florida, vilket har resulterat i en global brist på infusionsvätskor.
Läkemedelsverket har gått ut med ett specialutskick om situationen och meddelar att Sverige inte kommer kunna säkra de volymer som behövs för att täcka landets behov. Myndigheten rekommenderar ransonering och att i möjligaste mån ge vätska genom dryck för att spara intravenösa lösningar.
– Pandemin visade tydligt på Sveriges bristande beredskap, där vi stod utan tillräckliga lager av skyddsutrustning som munskydd och handskar, liksom basala läkemedel. Under lång tid har beredskapslager avvecklats och den inhemska produktionen av läkemedel och vaccin monterats ned, säger Ola Winqvist, ordförande för Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk forskning.
– Det är nu nödvändigt att Sverige bygger upp en hållbar beredskap. Vi behöver lagerhålla nödvändig medicinsk utrustning och basala läkemedel samt återuppbygga central produktionskapacitet för livsviktiga läkemedel, som narkosmedel och intravenösa lösningar, fortsätter han.
Catharina Ihre Lundgren, ordförande i Svenska Läkaresällskapet, understryker:
– Sverige kan inte förlita sig enbart på internationell försörjning och lagerhållning som endast täcker några veckors behov. Ett politiskt beslut krävs för att tillsammans med sjukvårdens expertis säkra långsiktig lagerhållning och utveckla inhemsk produktionskapacitet för kritiska komponenter. Detta är avgörande för att garantera en god nationell beredskap och patientsäkerhet i Sverige.