
Stark oro för restnoterade astmaläkemedel
SLS medlemsförening, Barnläkarföreningen, tillsammans med delföreningen för allergi- och lungmedicin, efterlyser åtgärder för att hantera bristen på astmaläkemedel för barn.
I en skrivelse som skickats till representanter för läkemedelsverket, TLV, E-ped, SKR, SLS, Socialdepartementet och SFFA, Astma- och allergiförbundet, NPO-barn och ungas hälsa, NPO- lung och allergisjukdomar skriver Barnläkarföreningen och dess delförening för allergi- och lungmedicin:
"Vi vill uttrycka vår starka oro inför de restnoteringar som det i dagarna informerats om för viktiga och vanliga astmaläkemedel för barn.
I dagsläget är samtliga förebyggande inhalationssteroider (astmaläkemedel) för små barn restnoterade (Flutide 125 respektive 50 mikrogram, Iscori, Fluticasone cipla), vilket i praktiken betyder att familjerna och barnen med astma inte får ut den viktiga medicin de förskrivits och inte kan behandla sina barns astmabesvär på ett korrekt sätt.
Patienter som inte kan använda pulverinhalatorer, såsom yngre barn, individer med funktionsnedsättningar och vissa med svåra besvär behöver läkemedel i sprayform i andningsbehållare för att få i sig sin medicin.
Vi i vården försöker hitta lösningar, men som Läkemedelsverket skriver på sin hemsida så är ersättningspreparat också restnoterade och planerade leveranser förväntas inte täcka efterfrågan. Insatserna från vården blir då inte bara tidsödande utan också meningslösa.
Även luftrörsvidgande mediciner i nebuliseringsform är restnoterade i stor utsträckning. Inför den stundande infektionssäsongen då många barn drabbas av infektionsastma och söker vård har vi svårt att se hur situationen skall lösa sig. Dessa läkemedel är första linjens behandling vid svår, akut astma. Även barn med andra kroniska lungsjukdomar använder dessa läkemedel som del i sin behandling.
Sammanfattningsvis utgör behandling med steroider och luftrörsvidgande mediciner i inhalationsform en hörnsten i astmabehandling hos barn. En utebliven tillgång till dessa mediciner kommer, förutom ett ökat patientlidande även att leda till en kraftigt ökad belastning på sjukvården med åtföljande högre kostnader för samhället.
Läget är allvarligt. Ansvar måste tas för att alternativa preparat finns tillgängliga. En nationell, övergripande lösning med säker och god tillgång till läkemedel krävs för att kunna erbjuda en jämlik och säker vård i landet".
Foto: Istockphoto