Förslaget om informationsplikt i vård, skola och socialtjänst skrotas
SLS välkomnar beskedet om att förslaget om införandet av informationsplikt i hälso- och sjukvården stoppas.
Idag, den 26 november, överlämnades slutbetänkandet från Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet till migrationsminister Johan Forsell. Utredningen har bland annat behandlat det kritiserade förslaget om att offentligt anställda skulle omfattas av en anmälningsplikt för att rapportera personer som vistas illegalt i Sverige – ett förslag som nu skrotas.
– Utredningen har lyssnat till den massiva kritiken, och det är en stor glädje att skola, vård och socialtjänst undantas från informationsplikten. Vi är många som kraftfullt kritiserat förslaget, som både går emot våra uppdrag och strider mot läkaretiken, säger Catharina Ihre Lundgren, ordförande i Svenska Läkaresällskapet.
– Mot bakgrund av den debatt som förts är det viktigt att tydliggöra att det inte finns en anmälningsplikt i hälso- och sjukvården – och att en sådan nu inte heller kommer att införas. Vårt uppdrag är att ge vård, behandling, omvårdnad och rehabilitering på lika villkor för alla patienter, oavsett rättslig status. Dagens besked är därför mycket positivt, säger Anders Castor, ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.
Läs tidigare uttalande från SLS
https://www.sls.se/etik/medicinsk-etiska-fragor/anmalningsplikt-i-varden/anmalningsplikt-i-sjukvarden-innebar-stora-halsorisker/