Catharina Ihre Lundgren ny ordförande för Svenska Läkaresällskapet

Svenska Läkaresällskapets Fullmäktige beslutade idag den 13 maj 2024 att utse Catharina ”Cia" Ihre Lundgren till ny ordförande för Svenska Läkaresällskapet. Hon tillträder den 1 juli 2024 och efterträder Tobias Alfvén som lämnar posten efter fyra år som ordförande.

Catharina Ihre Lundgren är bröst- och endokrinkirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset, samt docent vid Institutionen för Molekylär Medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet, och har under de senaste tre åren varit SLS vice ordförande.

– Jag är väldigt glad och djupt hedrad att få förtroendet att leda Svenska Läkaresällskapet som är en fantastisk organisation med många engagerade kollegor. Jag ska verkligen göra mitt bästa för att ta vidare det viktiga arbete som Tobias Alfvén åstadkommit under sitt ordförandeskap och jag ser fram emot uppdraget, säger Catharina Ihre Lundgren.

Catharina Ihre Lundgren tillträder som ordförande den 1 juli 2024 och efterträder Tobias Alfvén som lämnar posten efter fyra år som ordförande.

– Efter fyra utmanande, lärorika och fantastiskt roliga år är det dags att lämna över ordförandeskapet och jag kan inte tänka mig en bättre efterträdare än Catharina Ihre Lundgren. Cia är välinsatt i SLS verksamhet och har dessutom varit ordförande i en av SLS medlemsföreningar, Svensk Kirurgisk Förening. Jag har uppskattat vårt samarbete och hur framgångsrikt hon lett arbetet i SLS arbetsgrupp om kunskapsstyrning. Jag önskar henne varmt lycka till och ser fram emot att följa Läkaresällskapets fortsatta arbete för bästa möjliga hälsa för alla, säger Tobias Alfvén.

Fullmäktige tog även beslut om att utse Patrik Danielson till SLS vice ordförande. Patrik är professor i anatomi vid Umeå universitet samt överläkare i ögonsjukdomar vid Norrlands universitetssjukhus. Patrik har dessutom tidigare erfarenhet som ledamot i SLS nämnd under åren 2015–2018.

Niklas Ekerstad utsågs till ny ordförande i SLS delegation för medicinsk kvalitet och efterträder Karin Pukk Härenstam. Niklas är ledamot i SLS nämnd samt specialist i kardiologi och internmedicin och kliniskt verksam som överläkare på en kardiologisk specialistmottagning i Västra Götaland. Niklas har dessutom med stor framgång lett SLS arbete med Hippokratesrevisioner.

Nämnden får även en ny ledamot genom Mia Ramklint, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Uppsala universitet.

Foto: Erik Flyg