Katastrofal brist på sjukvård och läkemedel i krigsdrabbade Ukraina

Närmare 400 sjukhus och vårdinrättningar har förstörts under kriget.Det som sker är vansinne och helt oacceptabelt. Hjälpen från omvärlden måste nå fram. Befolkningen i de drabbade områdena lider något oerhört, säger Tobias Alfvén ordförande i Svenska Läkaresällskapet i en kommentar.

President Volodymyr Zelenskyj uppger i ett videotal att det råder katastrofal brist på sjukvård och läkemedel i ukrainska områden som ockuperas av Ryssland.

Enligt Zelensky har närmare 400 sjukhus och vårdinrättningar förstörts under kriget. Presidenten uppger vidare att cancerpatienter inte får vård och att det saknas insulin till diabetiker i områden som kontrolleras av ryska styrkor. Det råder även brist på antibiotika.

– Situationen i Ukraina är fruktansvärd. Angreppen mot sjukvårdspersonal och sjukvårdsinrättningar är ett brott mot krigets lagar och måste omedelbart upphöra. Det som sker är vansinne och helt oacceptabelt. Hjälpen från omvärlden måste nå fram. Befolkningen i de drabbade områdena lider något oerhört, säger Tobias Alfvén ordförande i Svenska Läkaresällskapet.

Foto: Istockphoto (The hallway of a building destroyed in the conflict in eastern Ukraine. This was part of a psychiatric hospital, scene of heavy fighting in 2014 in Sloviansk, Ukraine).