SLS ordförande har ordet

Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn-och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset samt docent i global hälsa vid Institutionen för global folkhälsa vid Karolinska Institutet tillträdde som ny ordförande i SLS den 1 juli 2020. Här samlar vi aktuella intervjuer, artiklar, uttalande och debattinlägg med SLS ordförande.

INTERVJU TIDSKRIFTEN ALLMÄNMEDICIN NR 3 2020
Tobias Alfvén: Samverkan stärker vår profession!
Svenska Läkaresällskapet har luft under vingarna. Nu genomförs en historisk reform där många sektioner blir medlemsföreningar. Borta är den tidigare bilden av ett konservativt sällskap för Stockholmsläkare. Barnläkaren Tobias Alfvén är ny på ordförandeposten och vill se mer samverkan mellan olika specialiteter.

Läs artikel

DN DEBATT 2020-10-23
”Läkare bör inte delta i geschäft med onödiga undersökningar”
Marknadsomställningen av hälso- och sjukvården utmanar läkares yrkesetik och principen om vård efter behov, skriver SLS ordörande Tobias Alfvén tillsammans med Johan Nilsson och Mikael Sandlund, SLS etikdelegation för Svenska Läkaresällskapet på DN Debatt.

Läs artikel

PRESSMEDDELANDE 2020-09-17
NKS – ett demokratiskt haveri och ett sällan skådat slöseri med skattemedel

NKS-projektet innebär ett stort misslyckande när det gäller planering och organisering av sjukvården i Stockholmsregionen, vilket kommer att påverka vården och patienter under många år framöver. En av de största lärdomarna är att vårdens professioner måste finnas med i hela processen när sjukvården ska genomgå stora organisationsomställningar, säger Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällsakapet i ett pressmeddelande.

KOMMENTAR 2020-09-17
Kommer migrationslagstiftningen att överensstämma med medicinsk etik?
SLS ordförande Tobias Alfvén tillsammans med Mikael Sandlund, ordförande i SLS etikdelegation kommenterar nyheten om att den parlamentariska Migrationskommittén nu lämnat över sitt betänkande.

Läs kommentar

DEBATT SKÅNSKA DAGBLADET 2020-09-17
Säker vård och god arbetsmiljö
WHO har utlyst 17 september till den internationella patientsäkerhetsdagen vilket Svenska Läkaresällskapet tillsammans med Svensk Sjuksköterskeförening, Sveriges Läkarförbund, Sveriges Arbetsterapeuter, Vårdförbundet, Fysioterapeuterna och Dietisternas riksförbund uppmärksammar med en debattartikel som lyfter förutsättningar för ökad patientsäkerhet.

Läs artikel


DEBATT ALTINGET 2020-09-10
Hög tid att prioritera medicinsk forskning

Utan medicinsk forskning står Sverige utan kunskap att hantera kriser. Befolkningen är tydliga med att de vill prioritera forskning, det måste regeringen också vara. Det skriver SLS ordförande Tobias Alfvén tillsammans med 33 aktörer inom forskning och hälso- och sjukvård.

SLS PRESSMEDDELANDE 2020-09-03
Efterlängtad reform eller hyllvärmare?

Svenska Läkaresällskapet saknar skarpa förslag som kommer att lösa de resurs- och bemanningsproblem som primärvården sedan länge brottas med.


SJUKHUSLÄKAREN 2020-08-12
Imponerande att se kraften hos professionen
Tobias Alfvén nytillträdd ordförande i Svenska Läkaresällskapet intervjuas av tidningen Sjukhusläkaren. Tobias tillträder sitt uppdrag mitt under pandemin och SLS största medlemsreform." Det är när vi tillsammans höjer våra röster som vi kan göra skillnad".

Läs intervju

SVENSKA DAGBLADET DEBATT 2020-07-22
”Avgörande att Sverige samordnar vårddata”
Med nationellt samordnade hälso- och vårddata skulle Sverige få bättre möjligheter att hantera pandemier och liknande hälsohot, skriver SLS ordförande Tobias Alfvén tillsammans med en rad debattörer inom forskning och vård.

Läs debattartikel

DAGENS NYHETER DEBATT 2020-07-19
”Utbytet mellan vård och forskning måste stärkas”
16 ­representanter från hälso- och sjukvården samt forskning: Vårdens medarbetare besitter en enorm innovationskraft, vilket ­blivit tydligt under pandemin. En ny undersökning visar samtidigt att en ­majoritet av Sveriges regionpolitiker vill ge dem ett större ­mandat. Det är dags att ge vården ett nytt kunskapsuppdrag.

Läs debattartikel


DAGENS MEDICIN 2020-07-10

”Vetenskapen glöms bort när vården görs om”
Tobias Alfvén, ny ordförande för Svenska Läkaresällskapet, vill stärka samhörigheten mellan läkare i en värld av fylld av specialister, subspecialister och subsubspecialister.
Dagens Medicin har intervjuat Tobias Alfvén om hur han ser på sitt nya uppdrag som ordfröande i Svenska Läkaresällskapet

Läs intervju och se filmklipp med Tobias Alfvén

SLS PRESSMEDDELANDE 2020-07-02
Läkarkåren går samman och lanserar nationellt vårdprogram för misstänkt och bekräftad covid-19
Svenska Infektionsläkarföreningen, Svenska Hygienläkarföreningen och Föreningen för Klinisk Mikrobiologi har gemensamt tagit fram ett vårdprogram för att skapa en bas för utredning, handläggning och behandling av patienter med misstänkt och bekräftad covid-19 i Sverige.

– Covid-19 pandemin innebär stora utmaningar för hälso- och sjukvården och behöver mötas av långsiktigt hållbara strategier som inkluderar hela vårdsystemet och läkare över specialitetsgränserna, säger Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapet (SLS).

Läs mer

2020-07-01 Tobias Alfvén tillträder som Svenska Läkaresällskapets ordförande
"Jag känner mig hedrad inför detta uppdrag, hedrad att tillsammans med er, kollegor runt om i Sverige, få vara med och driva våra kärnfrågor om vetenskap, utbildning, etik och kvalitet".

Läs sommarhälsning till SLS medlemmar


Läkartidningen 2020-05-28
SLS får en ny ordförande – och många nya medlemmar
Svenska läkaresällskapets nya ordförande heter Tobias Alfvén. Och han tillträder i samma veva som Läkaresällskapet genomgår sin största reform någonsin.

Läs mer

 

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.