P4 – Ingen positiv behandlingseffekt av anti-androgenet enzalutamide vid allvarlig covid-19 i COVIDENZA – en randomiserad fas 2 multicenter-studie
1. Behandling
1 Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet
2 Medicinska fakulteten, Umeå Universitet
3 Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen
4 Medicinska fakulteten, Linköpings Universitet
5 Universitetssjukhuset i Linköping, Region Östergötland
6 Sundsvalls sjukhus, Region Västernorrland
7 Ryhovs sjukhus, Region Jönköping
8 Medicinska fakulteten, Lunds Universitet, Skånes universitetssjukhus, Region Skåne
9 Norrlands universitetssjukhus, Region Västerbotten
10 Wallenberg Center för Molekylär Medicin, Umeå
Bakgrund: I covid-19-pandemin har män generellt drabbats allvarligare och utgör en majoritet av de patienter som är i behov av intensivvård. Testosteron har effekter på immunförsvaret och reglerar uttrycket av två proteiner, TMPRSS2 och ACE2, som är centrala för SARS-CoV-2 vid infektion av lungceller. Studien syftade till att utreda hypotesen att antiandrogent läkemedel, enzalutamide, som blockerar signalering via androgenreceptorn och som används vid metastaserad prostatacancer, kan mildra sjukdomsförloppet av covid-19.
Metod: Studien inkluderade patienter med covid-19-symptom som krävde sjukhusvård. Exklusionskriterier var pågående hormonbehandling, allvarlig hjärtsjukdom, samt pågående behandling med interagerande läkemedel. Patienterna lottades (2:1) till behandling med 160 mg enzalutamide i 5 dagar plus ”standard of care”, eller till ”standard of care”. Patienter följdes under behandling med SARS-CoV-2 detektion samt kliniska prover och klinisk uppföljning under 45 dagar. Primära end-points var tid till intubering alternativt utskrivning från sjukhus.
Resultat: 42 patienter (31 män, 11 kvinnor) inkluderades i studien innan den pausades för säkerhetskontroll, efter vilken den avslutades på inrådan av DSMB. Ingen tendens till nytta från behandlingen observerades, tvärtom behövde patienter i kontrollarmen kortare tids syrgasbehandling (p=0,023) och kortare tid på sjukhus (HR 0,43 [95 % CI: 0,20–0,93; p=0,032]). Ingen skillnad mellan män och kvinnor observerades. Remdesivir användes i samma utsträckning i båda grupperna. Sex ”adverse events” graderade som 3 eller högre inträffade, två i kontrollarmen och fyra i behandlingsarmen.
Slutsats: Studiens resultat stöder inte hypotesen, och slutsatsen är att anti-androgen behandling med enzalutamide inte kan användas som behandling mot sjukhuskrävande covid-19.