Våld i nära relationer – en betydande hälsorisk för kvinnor

En studie visar att 9% av de tillfrågade kvinnorna utsattes för våld i nära relationer det senaste året. Hälsokonsekvenserna för drabbade kvinnor är allvarliga och behovet av stöd från vården är stort.

Våld i nära relationer är ett globalt och allvarligt hälsoproblem som innefattar våld mellan partners oavsett kön, våld mellan vuxna barn och deras föräldrar samt våld från andra anhöriga.

Under hösten 2020 genomfördes en omfattande studie vid 35 barnmorskemottagningar i Stockholm för att undersöka hur vanligt våld i nära relationer var bland kvinnor under de senaste tolv månaderna samt vilka konsekvenser detta innebar för deras allmänna hälsa.

Studien inkluderade 2 239 kvinnor i åldrarna 18-67 år från olika samhällsgrupper och enkäten fanns på svenska, engelska, arabiska samt somaliska och inkluderade därmed ett större antal etniciteter.

Barnmorskemottagningarna i Stockholm valdes då många kvinnor besöker dem regelbundet. Att studien genomfördes under Covid-19-pandemin innebar även att kvinnorna kom ensamma och mottagningen blev en säker plats för dem att besvara enkäten med uppriktighet.

En fjärdedel av de deltagande kvinnorna har någon gång utsatts för våld av en partner eller annan närstående. Med våld menas all form av våld; fysiskt, psykisk och sexuellt. Bland de 9% av kvinnorna som blivit utsatta det senaste året var psykiskt våld mest förekommande. Kvinnor som utsätts för psykiskt våld lever ofta i en vardag präglad av kränkningar, hot om våld och ett allmänt maktutövande från den närstående.

Vilka utsätts för våld i nära relationer?
Studien visar att unga kvinnor och de som bor med föräldrar, syskon eller andra vuxna är särskilt utsatta grupper. Dessa grupper är förmodligen förknippade då unga ofta delar bostad med familjemedlemmar eller annan vuxen. Detta innebär extra sårbarhet för just unga kvinnor. Även ensamstående kvinnor med barn är en utsatt grupp, där kan det röra sig om fortsatt misshandel från en tidigare partner. Kvinnor födda utanför Europa löper en större risk att utsättas för fysiskt våld av närstående och detta kan vara kopplat till hedersrelaterat våld.

Allvarlig depression och lågt självskattad hälsa
De våldsutsatta kvinnorna lider ofta av omfattande hälsoproblem, skattar sin hälsa lågt och drabbas oftare av svår depression. Till följd av detta är kvinnorna ofta i kontakt med vården för symtom som olika former av smärta, gynekologiska problem samt depression och ångest. Att leva med våld från närstående leder tyvärr ofta till normalisering och den drabbade döljer ofta sin verklighet för omgivningen. Kontakten med vården är därmed en stor möjlighet att identifiera de utsatta kvinnorna. Dock är kunskapen och medvetenheten om sambandet mellan våld i nära relationer och allmänna hälsoproblem begränsad inom vården. Genom att öka kunskapen och medvetenheten om dessa samband skulle vårdpersonal ha möjlighet att bli bättre på att identifiera och stötta de utsatta kvinnorna.

Stipendiat: Åsa Wilander
Motivering: Utöver mitt intresse för ungas hälsa är jag även väldigt intresserad av brottsförebyggande arbete och då främst förebyggande arbete för brott mot kvinnor och barn. Denna artikel var extra intressant just på grund av kopplingen mellan våld i nära relationer och kvinnors allmänna hälsa.

Att det inte har genomförts och publicerats någon studie gällande prevalensen av våld i nära relationer och relaterade hälsoutfall för Sverige på väldigt många år och aldrig för Stockholm gjorde också att jag kände att det fanns en väldigt stor anledning att skriva en populärvetenskaplig artikel av denna.