Låg alkoholkonsumtion i medelåldern ökar chansen till ett långt liv

En låg alkoholkonsumtion i 50-årsåldern, motsvarande att dricka öl några gånger per år och sällan dricka sig berusad, ökar dina chanser att bli 90 år gammal, jämfört med de som dricker alkohol oftare. Detta visar en ny norsk studie där forskare följt upp 778 män som fyllt i sina alkohol- och levnadsvanor i den så kallade Tromsö-studien i början av 80-talet.

I den nya studien ville forskarna ta reda på om alkoholvanor i medelåldern påverkar livslängden, och resultaten pekar på att ju lägre alkoholkonsumtionen varit och ju mer sällan man druckit sig berusad, desto större chans att uppnå 90 års ålder.

Av studiens 778 deltagare hade 120 personer blivit 90 år gamla vid uppföljningstillfället år 2019, och bland dessa 120 personer hade en majoritet svarat aldrig eller några gånger per år på frågan om ölkonsumtionsfrekvens. Bland de 657 som inte uppnådde 90 års ålder hade en femtedel fyllt i att de drack öl varje vecka. Resultaten visade även att det var särskilt vanligt med dödsfall före 90 års ålder bland de som uppgav att de drack sprit och berusningsdrack sig i störst utsträckning, sett till frekvens.

Data från befolkningsstudie i Tromsö
I den så kallade Tromsöstudien som genomfördes 1979–1980 fick deltagarna uppge hur ofta, hur mycket och vilken sorts alkohol de drack samt hur ofta de drack sig berusade. De fick även fylla i faktorer som rökning, fysisk aktivitet och civilstånd samt lämna blodprov och ta blodtryck. När forskarna i uppföljningsstudien med hjälp av det norska befolkningsregistret gjorde en sammantagen analys av denna insamlade hälsodata kunde de se att alkoholen ensam utgjorde en riskfaktor för förkortad livslängd.

I uppföljningen 2019 ingick endast män, eftersom de var de äldsta deltagarna bland Tromsöstudiens manliga och kvinnliga deltagare; de var alltså de enda som haft teoretisk möjlighet att fylla 90 vid uppföljningstillfället.

Ingen skyddande effekt kunde ses
Tidigare observationsstudier har pekat mot att en låg alkoholkonsumtion jämfört med att inte dricka alls verkar ha en skyddande effekt på hjärta och blodkärl, men i denna studie kunde inget sådant samband ses. Man kunde tvärtom se att ju mer och oftare man druckit öl ochsprit, desto mindre troligt att bli 90 år gammal. Slutsatsen som forskarna drar är således att en så låg alkoholkonsumtion som möjligt mitt i livet förbättrar chanserna till ett långt liv.

Stipendiat: Magdalena Sörlle
Motivering: Jag valde den här artikeln eftersom forskning om alkoholens effekter är ett högaktuellt ämne, och senare års rön har bidragit till uppdaterade riktlinjer i länder som Sverige och Kanada. Alkohol är också föremål för aktuella politiska debatter om liberalisering av alkohollagstiftning i nordiska länder, exempelvis frågan om gårdsförsäljning i Sverige samt volymprocenthöjning på alkohol som får säljas i mataffärer i Finland.

Jag tror också att en ny syn på alkohol, baserad på de nya rön vi nu ser, är att vänta och jag vill bidra till att sprida denna kunskap för att alla alkoholkonsumenter ska kunna göra evidensbaserade och informerade val.