Förebyggande insatser ger ekonomiska och hälsomässiga vinster

I en ny studie från Danmark har forskare identifierat riskfaktorer för korttidssjukskrivningar, genom att låta anställda vid ett större företag svara på en enkät om arbetsrelaterad stress, hälsa och levnadsvanor. Det visar sig att de främsta riskfaktorerna för sjukfrånvaro kortare än 14 dagar är stress och övervikt, följt av undermålig sömn och rökning.

Resultaten visar också att det finns stora vinster i att arbeta förebyggande – men för att kunna göra detta på ett effektivt sätt behöver dessa riskfaktorer identifieras och anpassas till olika grupper av anställda.

Levnadsvanor och stress kan i kombination öka risken för korttidssjukskrivningar från arbetet, och i en ny studie från Danmark kunde forskarna som analyserat enkätsvar från ett stort industriföretag se att de främsta riskfaktorerna för korttidssjukskrivningar var stress och övervikt, följt av undermålig sömn och rökning. Man kunde även konstatera att ju fler riskfaktorer en anställd kryssat för i enkäten, desto större risk för korttidssjukskrivning samt större antal dagars sjukfrånvaro.

Enkät om levnadsvanor och arbetsvillkor
I studien utgick forskarna från en enkät som 7753 anställda besvarat år 2005, och bland deltagarna fanns såväl akademiker med kontorsarbete som produktionsarbetare. I enkäten fick de svara på drygt 50 frågor om levnadsvanor och hälsa, där frågor om rökning sömn, fysisk aktivitet, alkohol, kostvanor, vikt samt stress och arbetsvillkor ingick.

Forskarna ville även ta reda på hur korttidssjukskrivningsriskfaktorer kan hanteras och vilka insatser som skulle behövas, samt vilka kostnader denna sjukfrånvaro innebär och hur mycket företag skulle kunna spara genom att arbeta förebyggande. Studiens resultat visade att minst en tredjedel av företagets korttidssjukfrånvaro kunde kopplas ihop med de identifierade riskfaktorerna, och att medelålders män med kort utbildning dominerade i den korttidssjukskrivna gruppen.

Förebyggande insatser sparar miljoner
Forskarna pekar utifrån studieresultaten på att företag har stora ekonomiska vinster att göra på att adressera riskfaktorerna som uppskattas ligga bakom en tredjedel av alla sjukskrivningar som understiger 14 dagar. Man räknade ut att detta motsvarar 4,5% av detotala sjukskrivningarna, och sett till danska arbetstider och lönenivåer kom man fram till att detta innebär kostnader på över 100 miljoner kronor årligen i utebliven produktivitet för industriföretaget i studien med sina cirka 10 000 anställda. Forskarna kunde alltså visa att stora företag har potential att spara miljontals kronor varje år, genom att investera i riktade förebyggande insatser.

Anpassa insatser till olika medarbetargrupper för bästa effekt
Forskarna såg också att riskfaktorerna skilde sig åt bland olika grupper på företaget, vilket talar för att man kan behöva bryta ned hälsodata om ett företags anställda på en mer finkalibrerad nivå för att anpassa de förebyggande insatserna. De insatser som fungerar för en grupp medelålders män på produktionsgolvet kommer kanske att se annorlunda ut än de åtgärder som har bäst effekt för nyexaminerade kontorsarbetande kvinnor på samma arbetsplats.

Stipendiat: Magdalena Sörlle
Motivering: Denna artikel intresserade mig eftersom stress och psykisk ohälsa sedan ett antal år tillbaka är de vanligaste sjukskrivningsorsakerna, enligt Försäkringskassans sammanställningar. Av denna anledning kändes det viktigt och relevant att sprida kunskap om vad arbetsgivare kan göra för att arbeta hälsofrämjande och förebyggande, både för de anställdas hälsa och ur rent företags- och samhällsekonomiska perspektiv. Det kommer troligen krävas insatser på flera fronter för att komma till rätta med de ökande stressrelaterade sjukskrivningstalen, och riktade förebyggande insatser baserat på de utmaningar en given arbetsplats har kan vara en del i detta arbete.