Vanliga frågor

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna från blivande ST-läkare.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för en socialmedicinare?
Socialmedicinare tillbringar mestadels sin tid med kontorsbaserade uppgifter: Läsa, skriva, presentera, hålla möten. Även om det är ovanligt med direkt patientkontakt i denna specialitet, kan vissa socialmedicinare ändå ha en begränsad mängd kliniskt arbete. De projekt som de arbetar med kan variera stort, allt från folkhälsoinitiativ till utredningsarbete inom hälso- och sjukvårdssystemet.

Vilka arbetsuppgifter har en socialmedicinare?
Socialmedicinare i statlig tjänst arbetar ofta som chefer, utredare eller medicinskt sakkunniga. Deras arbetsuppgifter innefattar ofta utveckling av hälso- och sjukvårdspolicy, strategiarbete inom folkhälsa, samt utvärdering och förbättring av sjukvårdssystem.

Jag har hört att specialiten är på nedgång. Vad är framtiden för socialmedicin som specialitet?
Socialmedicin står inför utmaningar med pensionsavgångar, men det pågår ansträngningar för att vända denna trend. I andra länder ser man en tillväxt i specialiteten, och i Sverige har Socialstyrelsen vidtagit åtgärder för att öka antalet specialister.

Vilka forskningsområden är vanliga inom socialmedicin?
Forskningsområdena är många och varierade, inklusive epidemiologi, hälsofrämjande arbete, sjukdomsförebyggande åtgärder och implementeringsforskning. Dessa områden är avgörande för att förstå och förbättra folkhälsan och sjukvårdssystemen.

Kan man kombinera ST i socialmedicin med allmänmedicin?
Det är fullt möjligt att kombinera specialiseringstjänstgöring i socialmedicin med allmänmedicin. Det tar normalt cirka 7,5 år att bli dubbelspecialist. Om man dessutom disputerar kan den totala tiden minskas till 6,5 år.

Finns det internationella möjligheter för socialmedicinare?
Socialmedicin är kanske den specialiten som har störst internationella möjligheter. Karriärmöjligheter för socialmedicinare finns inom organisationer som WHO, UNICEF eller EU:s samordnande myndigheter. Dessa positioner kräver ofta relevant erfarenhet snarare än en specifik specialisering, vilket gör att socialmedicinare med bred erfarenhet kan vara mycket eftertraktade.

Hur ser konkurrensen ut för ST-platser inom socialmedicin och hur kan man öka sina chanser?
Konkurrensen för ST-platser inom socialmedicin är hög. För att förbättra sina chanser att få en plats kan man registrera sig som doktorand eller nätverka med tidigare specialister.

Finns det karriärvägar inom socialmedicin utan fullständig specialisering?
Ja, det finns karriärmöjligheter inom socialmedicin även utan fullständig specialisering. Exempelvis kan man arbeta med utredningar på Folkhälsomyndigheten eller Socialstyrelsen. Det är också möjligt att inneha chefspositioner inom området utan att vara specialist.

Hur ser arbetsvillkoren ut för socialmedicinare?
Arbetsvillkoren för socialmedicinare erbjuder en hög grad av flexibilitet, med många som arbetar hemifrån minst halvtid. Det är vanligt med förtroendearbetstid och arbetstiderna varierar. Som i andra specialiteter finns det både de som arbetar långa arbetsveckor 60+, och de som genom att använda sin tid effektivt kan arbeta mindre än 40 timmar per vecka. Jourtjänstgöring är väldigt ovanligt och friskvårdstimme kan ofta tas ut på arbetstid. När det gäller lönen är det stor spridning, med specialister som tjänar mellan 60 000 till 100 000 kronor i månaden. ST-läkares lön påverkas ofta påtagligt av om de är disputerade eller inte. Det är vanligt att ha anställning med titeln utredare. Titta gärna på aktuell lönestatistik för exakta siffror.