
Intresserad av att bli specialist i Socialmedicin?
Specialistutbildning för läkare med inriktning på folkhälsa, jämlik hälsa och hälso- och sjukvårdens organisation och finansiering.
Fler läkare med kompetens inom epidemiologi, global hälsa, folkhälsoarbete samt planering, organisation, utveckling och utvärdering av hälso- och sjukvård skulle kunna bidra kraftfullt till att utveckla folkhälsan, minska hälsoklyftorna och utveckla hälso- och sjukvården för att bättre motsvara befolkningens behov och ta vara på professionens perspektiv.
Då har du kommit rätt! Här nedanför besvarar vi vanliga frågor och beskriver hur man kan genomgå specialistläkarutbildning i Socialmedicin. Hör gärna av dig till styrelsen om du har fler frågor eller funderingar.
VAD ÄR SOCIALMEDICIN?
Socialmedicin är Sveriges motsvarighet till Public Health Medicine, och handlar om hälsan på samhällsnivå. Specialiteten har funnits som en egen specialitet i Sverige sedan 1974. I målbeskrivningen för ST-utbildningen från 2015 skriver Socialstyrelsen: Den socialmedicinska kompetensen och tillhörande färdigheter i epidemiologi samt hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete är en viktig resurs i hälso- och sjukvården. Med bakgrund i sjukvården och medicinen bidrar socialmedicinen med sakkunskap i folkhälsoarbete, global hälsa, planering, organisation, utveckling och utvärdering av hälso- och sjukvård och i övriga samhällssektorer.
Ämnet ligger rätt i tiden med tanke på de stora hälsoutmaningarna i Sverige och globalt, och aktuella satsningar på jämlik hälsa och FNs Agenda 2030. Samtidigt är Socialmedicin en mycket liten specialitet i Sverige idag. Exempelvis finns just nu endast fyra ST-läkare i socialmedicin i hela landet, men inom Svensk Socialmedicinsk Förening jobbar vi hårt för att utvidga specialiteten – se exempelvis vårt inspel till utredning om insatser för att stärka läkarspecialiteten socialmedicin, samt utredningens rapport.
VAD GÖR EN SOCIALMEDICINARE?
Som framgår av dokumentet ovan arbetar färdiga specialister ofta med utvärdering och planering av samhällsmedicinska insatser på lokal, regional eller nationell nivå och/eller med forskning och utbildning på universiteten. Ett fåtal har kliniska tjänster med inriktning på t.ex. socialt utsatta grupper eller försäkringsmedicin. Det är viktigt att känna till att det i dagsläget inte finns så många “sluttjänster”, alltså permanenta tjänster särskilt utformade för färdiga specialister i socialmedicin. Detta är också något som vi arbetar aktivt för att förändra.
VAD INGÅR I EN ST I SOCIALMEDICIN?
För att bli specialist i Socialmedicin behöver du uppnå målen i Socialstyrelsens målbeskrivning för Socialmedicin. Liksom alla andra basspecialiteter tar specialistutbildningen fem år. Ibland utlyses ST-tjänster i Socialmedicin av en socialmedicinsk enhet eller klinik. Tyvärr är detta ganska ovanligt, men det går att genomföra utbildningen ändå. För att göra ST ändå krävs följande steg:
A. HITTA EN HANDLEDARE
Handledaren ska vara specialist i Socialmedicin. Hen behöver även genomgå handledarutbildning innan hen tar på sig handledaruppdraget. Du kan sedan utveckla en plan för hur du kan uppnå målen i samråd med handledaren. Handledning kan göras på distans. Du måste alltid ha en utnämnd handledare under varje placering och dokumentera handledningsträffar, även om du har en ST-tjänst.
För att underlätta för dig att hitta en handledare har föreningen sammanställt denna lista med potentiella handledare:
Anna Sarkadi, Uppsala, Professor, specalistläkare, profil barnhälsovård och implementering
anna.sarkadi@pubcare.uu.se
Bo Burström, Stockholm, Professor, överläkare, profil jämlik hälsa
bo.burstrom@ki.se
Christina Dahlman, Stockholm, Professor, överläkare, profil psykisk hälsa
christina.dalman@ki.se
Knut Lönnroth, Stockholm/Åland, Professor, överläkare, profil global hälsa
knut.lonnroth@ki.se
Kyriaki Kosidou, Stockholm, Med. Dr., överläkare, profil psykisk hälsa
kyriaki.kosidou@ki.se
Margareta Kristenson, Linköping, Professor em., överläkare, profil stress och hälsorelaterad livskvalitet margareta.kristenson@liu.se
Martin Lindström, Malmö, Professor, överläkare , profil socialt kapital och tillit
martin.lindstrom@med.lu.se
Per-Olof Östergren, Malmö, Professor, överläkare, profil epidemiologi
per-olof.ostergren@med.lu.se
Marie Köhler, Lund, Specialist i Barn- och Ungdomsmedicin, Post-doc Socialmedicin, profil barnhälsovård marie.kohler@med.lu.se
Sofia Lindstrand, Linköping, Specialist i Barn- och Ungdomspsykiatri, Överläkare, profil psykisk hälsa och hållbarhet sofia.lindstrand@regionostergotland.se
B. HITTA EN SOCIALMEDICINSK ENHET
Många genomför delar av sin ST i form av arbete vid en Socialmedicinsk enhet på en region, men det är inget krav. Enligt regelverket för specialistläkarutbildning är det dock alltid regionerna som är ”huvudmän” för ST-utbildningen. Även om många väljer att genomföra de placeringar och utbildningar som krävs för specialistbevis utan att vara anställd av en specifik klinik (detta kallas för ”gråblock”), så behöver alltid i slutändan en verksamhetschef inom hälso- och sjukvården skriva under ansökan om specialistbevis till Socialstyrelsen.
C. GENOMFÖR KURSER OCH PLACERINGAR
Tillsammans med handledaren bestämmer du vilka placeringar som ska ingå i din utbildning. Socialstyrelsens målbeskrivning lämnar en del tolkningsutrymme vilket gör att du kan anpassa utbildningen efter dina intressen och behov. Klinisk placering ska ingå i utbildningen. Vissa väljer i samband med sin specialisttjänstgöring att läsa en relevant master (t.ex. Master of Public Health) eller att disputera på något relaterat ämne. Årligen anordnar Svensk Förening för Socialmedicin och Folkhälsa en s.k. Specialistkompetens-kurs i Socialmedicin med fokus på hälsoutvecklingen i det marginaliserade samhället.
SOCIALMEDICIN SOM DUBBELSPECIALISERING
Socialmedicin lämpar sig bra för dubbelspecialisering. Du får enligt ett EU direktiv tillgodoräkna dig högst 2,5 år från en tidigare ST, och måste kunna visa att du uppfyller samtliga mål från Socialstyrelsens målbeskrivning. Tillvägagångssättet är fortfarande enligt A-C ovan, och tillsammans med din handledare lägger du upp en plan för hur du kan uppfylla de mål som saknas. Du måste alltid kunna uppvisa att du haft handledning under de placeringar som du vill räkna in i specialistexamen.