Ordföranden har ordet

Mariefred 2019-12-10

Kära medlemmar!

Nu närmar sig jul och det är nästan två månader sedan vi hade höstmöte i Eskilstuna. Det är helt otroligt hur hösten har kunnat gå så fort, trots att jag tror det varit den gråaste novembermånad på många år, i alla fall i Sörmland.

Jag vill börja med att tacka alla som gjorde höstmötet möjligt – alla medarbetare från Klinisk fysiologi och nuklearmedicin i Sörmland, våra sponsorer samt alla duktiga föreläsare. Själv tycker jag att halva behållningen var den originella lokalen, Munktellmuséet, både i kontrasten mellan traktorer, lok och vår högteknologiska utrustning, samt läget utmed Eskilstunaån. De här dagarna bjöd dessutom solen på vackert höstljus och visade upp staden från sin bästa sida. Att vi hade kärldiagnostik som tema tyckte jag var lika stimulerande och givande, och jag tycker årets Torgny Sjöstrand föreläsare Stefan Rosfors var pricken över i´t. Det blev en högkvalitativ sammanfattning av stenoser i kärlsystemet som jag tror vi alla hade nytta av att få höra, dessutom historiskt inramat av Stefans tidigare chef, mentor och kollega, docent Stellan Bygdeman, från tiden på St Görans sjukhus. Det blev dessutom en resa från den kliniska synvinkeln på diagnostiken, av kärlkirurg Tobias Lundström, undersökningsperspektivet av BMA Christina Olofsson och vidare till dagens avslutande fria föredrag och forskning på högaktuella teman som gradering av arbetsförmåga vid arbetsprov, blodtrycksreaktionens betydelse vid arbete och utvärdering av åtgärder vid venreflux.

På fredagen fortsatte vi sedan tidigare beprövat kvalitetstema, med fokus på kärldiagnostik och kvalitet av Helene Zachrisson och praktiska erfarenheter från Ryhov av ST-läkare Lina Hult. Det blev också bra diskussioner kring framtagande av riktlinjer tillsammans med Equalis  generellt och för långtids-EKG specifikt, som en perfekt avslutning på kvalitetsdagen, väl modererad av kvalitetsansvarig Anette Rickenlund.

Höstmötets årsmöte avlöpte smidigt med val av ny styrelse, du finner protokollet här, samt viktigt beslut om nya stadgar för att föreningen ska kunna ansluta sig som medlemsförening till Svenska läkaresällskapet till våren. Mer information om detta finns på SLS´s hemsida, om man är nyfiken och vill veta mer. Vi enades även om den revision av utbildningsboken för ST-läkare som skickats ut inför mötet och som också går att läsa på hemsidan.

Den nya styrelsen har hunnit ha ett konstituerande styrelsemöte och två telefonmöten sedan höstmötet då vi bland annat diskuterat nästa års verksamhetsenkät samt fått rapporter från Svenska hjärtförbundet där Henrik Engblom är ordförande. Arbetet inför kardiovaskulära vårmötet är i full gång, glöm inte att boka in datumen 21 – 23/4 i era kalendrar.

Vi har även fått bekräftelse från Uppsala att de har tagit på sig den roliga uppgiften att hålla nästa års höstmöte, preliminärt datum 8 – 9/10 2020, då med tema Lungdiagnostik. Det tror jag alla välkomnar och ser fram mot! 

En God och förhoppningsvis härligt vit jul önskar jag er alla -

Anna Ormegard, ordförande Svensk förening för klinisk fysiologi.

Tidigare ordförandebrev:

2019-06-04

2019-03-14

2018-11-19

2018-09-20

2018-08-07

2018-02-02

2017-09-21

2017-06-07

2017-04-10

2016-12-30

2016-09-05

2016-02-08

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.