Ordföranden har ordet

Katrineholm 2019-03-14

Bästa Kliniska Fysiologer!

Nu känns det som att våren är i antågande, i alla fall i Sörmlands vackra lustgård. Snödropparna har trängt fram i rabatten och det känns som att snön har gett vika för vårflod. Men som i livet kommer det säkert ett och annat bakslag innan våren har fått övertaget.

Men när våren börjar spira vet man att det snart är dags för årets höjdpunkt, det kardiovaskulära vårmötet, som i år går av stapeln 2019-04-10 till 2019-04-12 i Göteborg. Henrik Engblom som representerar SFKF i Svenska hjärtförbundet har rapporterat att det är en bra balans mellan klinik och diagnostik så det finns goda förutsättningar för att det kommer att bli ett lärorikt och givande möte. Vi i SFKF kommer också ha ett öppet styrelsemöte på torsdagen den 11/4 kl 13.20 – 14.20 där ni alla är välkomna, och där vi kommer att presentera bland annat siffror från verksamhetsenkäten och en påbörjad revision av vår utbildningsbok för ST-läkare. Vi kommer också att diskutera medlemskapet i SLS. Agenda bifogas i medlemsbrevet.

I januari hade vi ett styrelseinternat på nya KS i Stockholm, med god närvaro av styrelsens ledamöter från landets alla hörn, där vi fick en möjlighet att lära känna varandra och jobba lite mer koncentrerat med viktiga frågor.
SLS revision av medlemsregler är en fråga som Henrik också bevakat aktivt och varit delaktig i att jobba fram de nya riktlinjerna för.
En stor del av mötet ägnade vi oss också åt att börja arbetet med att revidera vår utbildningsbok för ST-läkare och det arbetet fortsätter vi under våren, där arbetet leds av utbildningssekreterare Ragnhild Ahl tillsammans med bland annat de ST-läkarna som ingår i styrelsen. Kom gärna på vårt öppna styrelsemöte och få rapport om det arbetet. Ni kan även höra av er till Ragnhild på mail:(Ragnhild.Ahl@skane.se).

Vi påbörjade även planeringen för höstmötet i Eskilstuna 3 -4/10 – ett viktigt datum att lägga in i kalendern.
Vi diskuterade också Kunskapsstyrningen och föreningens behov av representation i Nationella, Regionala och Lokala programområden. Den här frågan behöver vi bevaka på alla nivåer.

Det fattas ca 100 BMA som examineras från grundutbildningen per år, enligt vår associerade medlem i föreningen, Kerstin Nisula. Vi behöver göra yrket känt och det finns säkert goda exempel på hur man arbetar med detta i landet. Frågan om specialistutbildning för BMA fortsätter vi också att bevaka. Här behöver vi samla oss i landet för att påverka våra lärosäten och få kontakt med de som arbetar och är intresserade av att verka vidare för den här angelägna frågan. Hör av er till Kerstin (kerstin.nisula@skane.se).

Hemsidans utformning har också skett och synpunkter välkomnas av vår redaktör Marcell Zsban. Gå gärna in på hemsidan för senaste nytt beträffande metoder, platsannonser samt kurser och stipendier. Under hösten har Anette Rickenlund med kvalitetsansvar i styrelsen introducerat en flik för metoder, och hon jobbar också med att vi ska kunna publicera kvalitetsarbeten på hemsidan. Här finns en utmärkt möjlighet att dela med sig av erfarenheter och förbättringar till andra, så att vi slipper onödigt dubbelarbete!

För styrelsen i Svensk förening för klinisk fysiologi
Anna Ormegard, ordförande

Tidigare ordförandebrev:

2018-11-19

2018-09-20

2018-08-07

2018-02-02

2017-09-21

2017-06-07

2017-04-10

2016-12-30

2016-09-05

2016-02-08

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.