Minnesord

Docent Egil Henriksen, verksamhetschef på Fysiologkliniken Region Västmanland, avled hastigt den 13 mars 2018. Egil blev 60 år. Han efterlämnar tre barn samt släkt och vänner i Sverige och i Norge.

Efter avslutad läkarutbildning i Oslo kom Egil Henriksen till Västerås 1990 för att arbeta som läkare och utbilda sig inom klinisk fysiologi. Som duktig idrottare på elitnivå inom skidskytte, med bland annat stafettguld i norska juniormästerskapen 1977, blev det naturligt för honom att fördjupa sig i kroppens förmåga att hantera stora belastningar, speciellt med fokus på hjärtat. Fysiologkliniken i Västerås hade mångåriga forskningstraditioner, vilket lockade den nyfikne Egil. Han gav ett viktigt bidrag i utredningen av den svårförklarade anhopningen av oväntade dödsfall bland unga elitorienterare under 90-talet. Egil kunde framgångsrik försvara sin doktorsavhandling ”Cardiac morphology and dynamics in Swedish elite orienteers: Evaluation of the right and left ventricle by two-dimensional and doppler echocardiography” i december 1999 som den förste doktorand som examinerades vid Centrum för klinisk forskning i Västerås. Hans forskarkarriär ledde till docentur 2010. Egil var delaktig i mer än 45 vetenskapliga publikationer.

Egil Henriksen var en skicklig pedagog med stort intresse för undervisning. Han var generös med handledning av blivande specialister och doktorander. Med sitt engagemang har han hjälpt många medarbetare såväl akademiskt som yrkesmässigt. Egils strävan att göra rätt för patienterna och hans genuina intresse för förbättring av vardagssjukvården ledde till avancemang. Mellan 2003–2010 var Egil verksamhetschef på Fysiologkliniken och därefter på Röntgenkliniken. Hösten 2017 tog han åter vid som verksamhetschef på Fysiologkliniken. Egil var en uppskattad chef som bidragit till den höga kvalitet och goda arbetsmiljö som finns på kliniken.

Egil hade en stor kärlek till sina barn som han alltid satte i centrum och pratade varmt om. På fritiden fanns tid för träning i gym eller cykling i det västmanländska landskapet. Han kopplade av med böcker, utflykter i skogen med svamp- och bärplockning eller hummerfiske på Västkusten. Att hälsa på familjen i Norge var ett viktigt inslag i Egils liv.

Egil Henriksen kommer för alltid finnas i vårt minne som en kunnig och vetgirig person med bestämda uppfattningar. Framförallt minns vi en man med stor empati och varmt hjärta. Våra tankar går till Egils anhöriga och särskilt hans barn.

Medarbetare och kollegor
genom Milena Sundstedt och Pär Hedberg

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.