En framgångsrik allmänmedicin och vikten av social förskrivning

En stark allmänmedicin är grunden och ryggraden i ett hälso- och sjukvårdssystem. Nederländerna har lyckats. Vad har Sverige att lära?

Inbjuden gäst är Jako Burgers som diskuterar ämnet tillsammans med Magnus Isacson, ordförande, Svensk förening för allmänmedicin. Jako Burgers är specialist i allmänmedicin, chef, Institutionen för riktlinjeutveckling och forskning, Dutch College of General Practitioners (NHG), professor Promoting Personalised Care in Clinical Practice Guidelines at Maastricht University.

"Social Prescribing" är på snabb framväxt inom primärvården och är ett arbetssätt för att stötta människor vars hälsa påverkas negativt av icke-medicinska förhållanden i deras vardag. Modellen sprids runt världen och har fått stor uppmärksamhet i Sverige.

Inbjuden gäst är Jan Joost Meijs, universitetslektor vid Leiden University Medical Center, ordförande i National Knowledge Network Welfare on Prescription som delar med sig av sina erfarenheter av Social Perscribing i Nederländerna.

Svenska projekt inom Social Prescribing presenteras och vi välkomnar en diskussion om utvecklingen av modellen i Sverige. Social Prescribing i Umeå presenteras av Bengt Lunnergård, specialist i allmänmedicin Husläkarnas hälsovårdcentral.

Webbinariet är på engelska och sändes 18/11 2021.

Vill du veta mer om Social Prescribing?

Ta del av två korta filmer från National Health Service (NHS) i Storbritannien:
What is social prescribing? - YouTube
How to provide social prescribing services - YouTube

Allmänmedicin och Social Prescribing

I Nederländerna har allmänmedicinen en stark position och i princip alla i befolkningen har sin fasta läkare, hur har de lyckats? Vi får höra om social förskrivning i Nederländerna och i Sverige, såsom Social aktivitet på recept i Umeå.

Social Prescribing i Umeå

Social Prescribing i Umeå presenteras av Bengt Lunnergård, specialist i allmänmedicin Husläkarnas hälsovårdcentral.