Farmakoterapi vid herpes simplex-, varicella- och herpes zosterinfektioner – 2004

De flesta infektioner orsakade av herpes simplexvirus (HSV) och varicellazostervirus (VZV) är lindriga. De terapeutiska vinsterna är således begränsade, varför antiviral behandling generellt inte är motiverad. Detta gäller t.ex. för de flesta fall av munsår som orsakas av HSV och vattkoppor/vattenkoppor orsakade av VZV. Dessa virus kan dock ibland orsaka allvarliga infektioner och medföra speciella problem för vissa patientkategorier som t.ex. immunsupprimerade patienter, gravida kvinnor och nyfödda.

Rekommendationen har granskats och bedömts vara i huvudsak aktuell 2018-12-03. Noteras bör dock att Docusanol avregistrerats. För dosering av intravenös aciklovir se FASS. Uppdaterad information om handläggning av HSV-, VZV-infektion under graviditet och hos nyfödda barn finns på www.infpreg.se. Det finns aktuella rekommendationer om CNS-infektion orsakad av HSV och VZV på www.infektion.net/vårdprogram-för-virala-cns-infektioner-2016

Behandlingsrekommendation (PDF-dokument)

Bakgrundsdokumentation (PDF-dokument)

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.