Referensgruppen för AntiViral terapi
Referensgruppen för AntiViral terapi (RAV) är en oberoende expertgrupp vars styrelseledamöter utses av Svenska Läkaresällskapet. RAV bildades i september 1997.
RAV:s huvuduppgift är att verka för en rationell användning av antivirala läkemedel. RAV utarbetar även behandlings- rekommendationer för olika virussjukdomar.
Smittsamhet vid behandlad hivinfektion 2024
Dagens effektiva medicinska behandling mot hivinfektion har medfört en drastiskt minskad sjuklighet och dödlighet hos personer som lever med hiv. Folkhälsomyndigheten har i samråd med en expertgrupp med representanter för RAV, forskarsamhället, infektionsklinikerna och smittskyddsläkarna utifrån det aktuella kunskapsläget på området reviderat kunskapsunderlaget och bedömningarna om smittsamhet vid behandlad hivinfektion.
Kunskapsunderlaget vänder sig till personal inom smittskyddet och hälso- och sjukvården som underlag för bedömningar när de i sin yrkesverksamhet möter personer som lever med hiv. Bedömningarna om smittrisk kan också vara ett stöd för andra samhällssektorer och intressenter som berörs av dessa frågor.
Version 1 av rapporten publicerades i 2019. I version 2 har avsnittet om amning uppdaterats.
Läkemedel vid RSV-infektion – behandlingsrekommendation
Uppdatering oktober 2024. Behandlingsrekommendationen är uppdaterad med de läkemedel som godkänts sedan publicering i maj 2024:
- Utökad indikation för nirsevimab: Barn upp till 24 månader som löper hög risk för allvarlig RSV infektion under sin andra RSV-säsong.
- Utökad indikation för Arexvy: Vuxna, 50-59 år, med ökad risk för RSV-sjukdom
- Nytt mRNA-vaccin: Mresvia. Aktiv immunisering för att förebygga nedre luftvägssjukdom orsakad av RSV hos vuxna som är 60 år och äldre.
Brist på pegylerat interferon
Det råder brist på pegylerat interferon (Pegasys) i Sverige vilket i sin tur beror på brist hos tillverkaren. Bristen förväntas pågå fram till mars 2025, då en ny fabrik förväntas vara klar för att producera läkemedlet. Läkemedelsverket och den nationella arbetsgruppen för läkemedelsfrågor (NAG LOK) undersöker nu möjligheten att få tillgång till licenspreparat innehållandee substansen från utomeuropeiska länder. Samtidigt planeras prioritering av läkemedlets användning för att det ska räcka till de mest behövande patienterna under den tid som brist föreligger.
Inom infektionsområdet används preparatet främst för behandling av hepatit D (delta) och hepatit B. Den begränsade mängd av preparatet som för närvarande finns att tillgå bör gå till patienter med dessa sjukdomar som redan startat behandling, för att denna inte ska behöva avbrytas. Patienter med hepatit D bör prioriteras före patienter med hepatit B om det blir nödvändigt, eftersom annan behandling finns för hepatit B. Tills vidare avråder vi från att påbörja ny behandling med pegylerat interferon (Pegasys) eftersom det är osäkert om den kan fortsätta under rådande bristsituation.
Johan Westin
Referensgruppen för
Antiviral terapi (RAV)
Soo Aleman och Ann-Sofi Duberg
Nationell arbetsgrupp (NAG)
för eliminering av hepatit