"Det saknas inte engagemang"

2019-10-19. Anna-Theresia Ekman, ordförande i Svenska Läkaresällskapets Kandidat- och underläkarförening i ett samtal om vikten av en oberoende, vetenskaplig professionsorganisation.

Det är en solig septembereftermiddag och ett stilla sorl präglar caféet på KI:s Aula Medica. Att det förs samtal om viktiga frågor vid de runda borden hörs på tonfallet. Det finns ett allvar i luften. Så är det också när det gäller läget i hälso- och sjukvården.

Under sommaren höjde många unga läkare rösten i debatten, beskrev att de har fått nog, att hälso- och sjukvården lider av systemfel när både den etiska stressen och antalet utbrända läkare och sjuk-
sköterskor breder ut sig.

”Det gör mig oerhört arg och upprörd. Det är personer som är nära mig, jag ser och hör hur illa de far”, säger Anna-Theresia Ekman när hon satt sig ned med sin tekopp. ”Det är bland annat därför jag engagerar mig i SLS”.

Hur skulle du beskriva SLS viktigaste uppdrag? Frågar jag Anna-Theresia med tillägget hur får hon ihop det med år 2019 att engagera sig i förening när många föreningar har problem med medlemstapp.

– Visst, men det beror verkligen inte på att det skulle saknas engagemang. Tvärtom. Men kanske kanaliseras engagemanget lite annorlunda än för femtio år sedan, svarar hon. Det är viktigare med sakfrågor för att få igång engagemanget.

– Och det tycker jag att SLS har blivit bättre och bättre på, att snappa upp viktiga frågor, också det som är viktigt för yngre läkare.


Läs hela artikeln

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.