Upprop för en rättvis fördelning av vaccin

Svenska Läkaresällskapet har skrivit på WHO:s upprop #VaccinEquity som uppmanar världens länder att i solidaritet agera för att säkerställa att hälso- och sjukvårdspersonal världen över får tillgång till vaccin mot covid-19.

– Covid-19 pandemin har inneburit ett hårt slag för hela mänskligheten och i synnerhet de fattigare delarna av världen som redan från början lider av brist på resurser, nödvändiga läkemedel och en välfungerande hälso- och sjukvård, säger Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Vi måste tillsammans agera för att säkerställa tillgången på vaccin för alla världens länder. Det handlar om att visa solidaritet. Det handlar om jämlikhet och det handlar om överlevnad.

I en debattartikel publicerad i Göteborgs-Posten uppmanade Mikael Sandlund, ordförande i SLS etikdelegation, tillsammans med flera undertecknare, att patentreglerna för covid-19 vaccin slopas så att även fattiga länder kan få vaccin.

– Varje människoliv är lika mycket värt oavsett var i världen man bor, i länder med svaga sjukvårdssystem är behoven av vaccinering faktiskt större än den rika världen, säger Mikael Sandlund. Det ligger dessutom i allas intresse att skyndsamt vaccinera människor globalt, då det kommer att bidra till att snabbare få stopp på pandemin och minska risken för ytterligare mutationer av viruset.

Läs mer om uppropet och skriv under


På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.