Läkemedelslista ställer höga krav på regionerna

Mikael Hoffmann, ordförande i SLS kommitté för läkemedelsfrågor intervjuas i Tidningen Framtidens Läkemedel om nationella läkemedelslistan.

Den 1 maj 2021 träder lagen om nationell läkemedelslista i kraft och 2023 ska alla läkemedelsrecept skötas via nationella läkemedelslistan. För att klara kraven behöver sjukvården bygga om sina journalsystem som hanterar information om förskrivna läkemedel.

Enligt Mikael Hoffmann saknar regionerna tillräckligt med tid och resurser för att integrera den nationella läkemedelslistan i sina befintliga journalsystem.

– Jag och många med mig anser att alla har överskattat regionernas möjligheter att genomföra stora förändringar i sina journalsystem. Förändringen är i sig helt nödvändig, och anledningen till att man satte juni 2023 som deadline var nog att Socialdepartementet ville sätta en blåslampa på regionerna i den här frågan. Vi vill att SKR gör en publik sammanställning över hur långt Sveriges regioner kommit i arbetet med att byta ut sina journalsystem. Det är nödvändigt att tydliggöra hela problembilden för att kunna ta sig an det här på nationell nivå, eftersom det krävs en lagändring för att förändra tidplanen för den nationella läkemedelslistan, säger han.

Rättelse
I artikeln Läkemedelslista ställer höga krav på regionerna publicerad 2021-02-24 finns ett korrekturfel i meningen: "Förändringen är i sig helt nödvändig, och anledningen till att man satte juni 2023 som deadline var nog att SKR* ville sätta en blåslampa på regionerna i den här frågan.

(*SKR ska ersättas med Socialdepartementet).

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.