Läkarstudenter nekas byte av lärosäten

En teknikalitet hindrar läkarstudenter från att byta lärosäte inom det gamla läkarprogrammet. I en debattartikel publicerad i Läkartidningen vädjar Svenska Läkaresällskapets Kandidat- och underläkarförening till lärosätena att gör mindre stränga tolkningar eller ändrar reglerna.

I Läkartidningen kunde vi nyligen läsa att en läkarstudent som ville flytta med sin sambo till Uppsala fick beskedet att antagning till senare del inte längre är möjligt.

Att kunna byta studieort är mycket värdefullt för läkarstudenter som behöver det. Därför är det olyckligt att en teknikalitet hindrar många från att byta lärosäte inom det gamla läkarprogrammet. Antagning till den första terminen utgör inte längre antagning till det gamla läkarprogrammet, vilket anses vara ett krav för tillgodoräknande av kurser och antagning till den senare delen.

Alla lärosäten gör dock inte samma tolkning. När vi kontaktade de olika lärosätena visade det sig att Göteborgs universitet fortsätter att tillåta antagning till senare del, vilket visar att de andra lärosätenas regeltolkningar inte behöver vara sista ordet. Möjlighet bör finnas att göra mindre stränga tolkningar eller att ändra reglerna.

Läs mer Lakartidningen.se 2021-06-01

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.