Införandet av den nationella läkemedelslistan bör pausas

Regeringen bör ge E-hälsomyndigheten i uppdrag att pausa införandet av den nationella läkemedelslistan, skriver Mikael Hoffman, ordförande i SLS kommitté för läkemedelsfrågor tillsammans med Axel Ros, chefläkare, Region Jönköpings län och Mårten Lindström, ordförande, läkemedelskommittén, Region Jönköpings län i en debattartikel Läkartidningen.

Den 1 maj träder lagen om nationell läkemedelslista i kraft. Den innebär att de läkemedel en patient tar ska finnas samlade i en lista som är åtkomlig för patienten, och för alla i sjukvården och på apotek som behöver informationen för att förskriva och expediera läkemedel. Detta skulle ge en säkrare läkemedelsanvändning. Avsikten med lagen är god. Tyvärr ser förhoppningarna ut att komma på skam. Införandet bör därför pausas.

E-hälsomyndigheten har i uppdrag att ta fram en nationell läkemedelslista, men påverkan på läkemedelskedjan har inte beaktats i tillräcklig utsträckning. Läkemedelslistan ska fungera i en komplex miljö med många användare, journalsystem och apoteksaktörer. Det förslag som finns har flera brister, bland annat gällande patientsäkerheten. Detta är allvarligt.

Läs hela artikeln Läkartidningen 2021-04-22
"Införandet av den nationella läkemedelslistan bör pausas" 

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.