Forskare måste kunna publicera resultat utan att utsättas för hot

Det måste stå forskare fritt att redovisa sina resultat även om de går emot olika opinioner eller samhällsströmningar.

Som flera medier rapporterat bland annat Läkartidningen så har en barnläkare och forskare efter en publicering i New England Journal of Medicine utsatts för en rad negativa påhopp på nätet och hot som nu polisanmälts.

Forskaren har tillsammans med medarabetare studerat registerdata som visar att få barn i grundskolan blivit svårt sjuka i covid-19 under våren när skolorna varit öppna. Något som gett upphov till oacceptabla reaktioner på nätet, och till och med hot.

Svenska Läkaresällskapet ser med oro på att klimatet i samhället skulle utvecklas i sådan riktning. Vi vill uttrycka vårt stöd för de utsatta läkarna och forskarna och framhålla att denna typ av reaktioner på sikt kan hota den fria och öppna vetenskapliga diskussionen. Det måste stå forskare fritt att redovisa sina resultat även om de går emot olika opinioner eller samhällsströmningar. Vi måste alla hjälpas åt för att hålla borta risken för självcensur som skulle kunna innebära att forskare avstår från att publicera viktiga resultat, något som riskerar att skada den så avgörande och viktiga öppna vetenskapliga diskussionen.

Tobias Alfvén, ordförande, Svenska Läkaresällskapet
Ola Winqvist, ordförande, Delegationen för medicinsk forskning, Svenska Läkaresällskapet
Mikael Sandlund, ordförande, Delegationen för medicinsk etik, Svenska Läkaresällskapet

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.