”Utbytet mellan vård och forskning måste stärkas”

Tobias Alfvén, ordförande i SLS tillsammans med 15 representanter från hälso- och sjukvården samt forskning: Vårdens medarbetare besitter en enorm innovationskraft, vilket ­blivit tydligt under pandemin. En ny undersökning visar samtidigt att en ­majoritet av Sveriges regionpolitiker vill ge dem ett större ­mandat. Det är dags att ge vården ett nytt kunskapsuppdrag.

DN DEBATT 2020-07-20
I februari, innan covid-19-pandemin lamslog Sverige, skickade Tankesmedjan Vård och Vetenskap ut en enkät till landets regionpolitiker med ansvar för hälso- och sjukvård, där man ställde frågor om sjukvårdens relation till forskning och vetenskap. Resultatet kunde inte varit tydligare.

Över 90 procent av de svarande politikerna vill att hälso- och sjukvården ska ha en närmare relation till forskning och vetenskap än i dag. Lika många anser att det behövs ett mer systematiskt arbete för att göra forskning, förbättringsarbete och lärande till en naturlig del av sjukvårdens vardag. Och viktigast av allt – 90 procent av politikerna tycker att vården behöver ge medarbetarna ett större eget ansvar och mandat.

Läs debattartikel

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.