Säkra ersättning till riskgrupper som riskerar inkomstbortfall vid hemmakarantän

I en skrivelse till Socialdepartementet uppmanar Svenska Läkaresällskapet socialminister Lena Hallengren att skyndsamt agera för att säkra ersättning till utsatta riskgrupper som sitter i hemmakarantän och som i nuläget riskerar inkomstbortfall.

Många olika grupper av patienter är extra sårbara om de utsätts för coronavirus och utvecklar covid-19. Utöver riskgruppen äldre individer, finns ett stort antal patienter med lungsjukdomar, patienter med försämrat immunförsvar eller pågående immunosuppressiv behandling som till exempel njurtransplanterade. Dessa patientgrupper bör i största möjliga mån hålla sig hemma för att undvika att bli smittade.

– Vi måste värna riskgrupper som är de som drabbas hårdast av en eventuell smitta, säger Britt Skogseid, ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Alla har inte möjlighet att arbeta hemifrån, och dessa personer ska inte riskera att förlora sin inkomst vid hemmakarantän. 

I en skrivelse till Socialdepartementet uppmanar Svenska Läkaresällskapet socialminister Lena Hallengren att skyndsamt ta fram en förordning, alternativt se över gällande regler och göra de regelförändringar som behövs, som möjliggör att patienter i riskgrupperna, får ersättning för inkomstbortfall om de sitter i hemkarantän utan att vara eller misstänks vara smittade.

 

 

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.