FSL-tidningen

Ta del av en fullmatad tidning med information om höstens digitala kurser 2020, samt spännande artiklar inför kongressen 2021.

Läs bland annat om Linda Johansson som arrangerar Svenska Läkaresällskapets Forskarskola på FSL 2021. Kursen fokuserar på klinisk forskning.

Målet är att lära dig hur en bra studie ser ut – så att du kan känna igen vanliga brister i de artiklar du läser inom just ditt ämne, eller så att du får inspiration och verktyg till att designa en egen studie för att svara på den där frågan du har gått och funderat på.

Forskningsmetodik är viktigt för alla läkare – alla läkare måste kunna läsa och tolka vetenskap för att patienterna ska få bäst möjlig vård. Har man inte kännedom om till exempel vanliga fall-gropar så är det inte så lätt att bedöma det man läser. Så klart är detta viktigast för de som forskar aktivt, men hur ska du kunna veta om man vill börja forska om man inte vet hur man gör?

Med kunskap om forskningsmetodik så kommer idéer om vilka projekt man skulle kunna genom-föra för att få svar på de frågor man har om sin egen verksamhet.

Klinisk forskning innefattarallt från observationsstudier med många tusen deltagare, fallkontrollstudier av mycket ovanliga sjukdomar, randomiserade kliniska prövningar och tvärsnittsstudier och registerstudier som ger oss grundläggande kunskap om hur sjuk-domspanoramat ser ut i vår befolkning.

Linda Johnson som är postdoc i Kardiovaskulär epidemiologi är kursledare, och kommer tillsammans med inbjudna föreläsare att lotsa dig igenom två dagar fyllda med studiedesign, etik, artikelgranskning. Kursen bjuder på både föreläsningar och kortare workshops, och passar utmärkt för dig som är helt ny till forskning, men också för de som har en del egen erfarenhet. Ingen föranmälan, du som är deltagare på FSL 2021 kan bara droppa in så länge det finns plats i rummet. Först till kvarn. Varmt välkomna

Läs mer i FSL-tidningen

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.