Anna-Theresia Ekman ny ordförande i Kandidat- och underläkarföreningen (KUF)

Anna-Theresia Ekman, tidigare global hälsa-sekreterare för Kandidat- och underläkarföreningen (2017-2018) har blivit vald som ny ordförande i KUF.

Anna-Theresia tillträder sitt nya uppdrag från och med januari 2019 och efterträder tidigare ordförande Hampus Holmer. Anna-Theresia tog examen från läkarprogrammet 2018 och arbetar just nu på Karolinska Institutet.

Anna-Theresia har haft en stor och avgörande roll i SLS framgångsrika globala hälsoarbete, dels som ledamot i kommittén för global hälsa samt som projektsamordnare vid planering och genomförandet av konferensen ”The Swedish Global Health Research Conference 2018” som Svenska Läkaresällskapet arrangerade den 18-19 april 2018.

En mötesplats & plattform för kunskap och påverkan

Vad ser du framemot med ditt nya uppdrag?
Det absolut roligaste är att prata med våra medlemmar och planera verksamhet tillsammans med dem! Förra året startade vi upp flera nya projekt, för att till exempel underlätta för yngre medlemmar att delta i medicinsk forskning, och fördjupade vårt engagemang inom eHälsa och global hälsa. I år hoppas vi på en liknande utveckling inom bland annat etikfrågor.

Vilka frågor vill du driva som ordförande?
Många vittnar om att det är svårt att kombinera ett föreningsengagemang med underläkarvik och AT-tjänstgöring, trots att SLS med sina specialistföreningar är en naturlig plattform både för att fördjupa kunskaper som är mer kliniknära, t.ex. nya forskningsrön, och mera allmängiltiga kompetenser, som ledarskap. Min förhoppning är att vi ska kunna utforska nya sätt för juniora läkare att ta del av SLS verksamhet på.

Vi kommer att anstränga oss för att förtydliga föreningens roll inom Svenska Läkaresällskapet. Det handlar om hur vi bäst representerar våra medlemmar på till exempel nämndmöten och inom sällskapets delegationer och kommittéer, men också om hur vi samarbetar med andra delar av Svenska Läkaresällskapet kring vår egen verksamhet, som till exempel Global Health Week.

Vi arbetar också för att skapa ett mentorprogram mellan Svenska Läkaresällskapets medlemmar och våra lokalortsorganisationer, för att stärka dessa och öka kontinuiteten.

Varför tycker du att det är viktigt att man som läkarstudent engagerar sig i Kandidat- och underläkarföreningen?
Det finns ett stort engagemang för patienter och mycket empati hos läkarstudenter. Kandidat- och underläkarföreningen är en möjlighet att få utlopp för det engagemanget och egenskaperna, samtidigt som vi ökar vår förståelse för samhället vi verkar i och vår framtida yrkesroll. En stor fördel är att Svenska Läkaresällskapet engagerar många med hög kompetens och att vi genom föreningen kan erbjuda en möjlighet för dagens studenter att aktivt ta del av denna, genom att till exempel ordna föreläsningar och interaktiva workshops.

Samtidigt handlar det om att vara en del av en av de föreningar som samlar läkarkåren. Vi vill att Svenska Läkaresällskapet ska vara relevant för oss som blivande  och juniora läkare och det är det bara om vi aktivt engagerar oss. Genom att engagera oss i Läkarsällskapet har vi också möjlighet att påverka samhället och bidra till en bättre vård.

Sagt om Anna-Theresia

Tobias Alfvén, vice ordförande i Svenska Läkaresällskapet, samt tidigare ordförande i SLS Kommitté för global hälsa, vittnar om en mycket uppskattad kollega och gott samarbete.– Anna-Theresia har en gedigen erfarenhet, kunskap och kraft som kommer vara en viktig tillgång för Kandidat- och underläkarföreningen.  Hon har en utomordentlig förmåga att få saker att hända genom sitt djupa engagemang och goda insikter i ledarskap och gruppdynamik. Det bådar gott för framtiden, säger Tobias Alfvén.

Snabbfakta

Namn: Anna-Theresia Ekman
Ålder: 32 år
Fritid: Jag går alldeles för ofta på Fotografiska och tränar inte alls så mycket som jag skulle vilja.
Lyssnar helst på: Creepypodden.
Senaste boken: The Health Gap av Michael Marmot.
Senast filmen: Den är redan glömd.
Favoritresemål: Lantstället i Ångermanland.
Vad gör dig upprörd: Det är svårt att inte bli upprörd när utsatta personer kommer i kläm, och det ser man inte minst när man arbetar kliniskt. För mig är lösningen att engagera mig, så att uppgivenheten som lätt väcks istället får vara en drivkraft!
Vad gör dig glad: Att få engagera mig i utbildning är väldigt roligt. I helgen kommer vi till exempel att ha en master class i global barnhälsa. Att vara med om diskussionerna mellan våra medlemmar och global hälsa-experter ser jag fram emot!

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.