Etisk diskussion efter avslöjande om svenskt vårdföretag

Mikael Sandlund, ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, medverkar i Ekot med anledning av Kalibers rapportering om att ogifta kvinnor anges till polis vid svenskdrivet BB.

Frågan om hur svensk vårdpersonal ska agera när svenska vårdföretag driver sjukhus i andra länder kommer att tas upp för etisk diskussion hos både Svenska Läkaresällskapet och Svensk Sjuksköterskeförening.

Bakgrunden är P1-programmet Kalibers avslöjande om att ogifta gravida kvinnor rapporteras till polisen på sjukhus som drivs av det svenska vårdföretaget GHP i Förenade Arabemiraten.

Svenska Läkaresällskapets Etikdelegation kommer ta upp frågan till diskussion på sitt nästa sammanträde. Ordförande Mikael Sandlund säger att frågan om huruvida svensk vårdpersonal ska arbeta under de här förutsättningarna inte är svartvit. Det går att tänka att man genom att vara på plats påverkar och gör gott.

– Men det går också att se det som att man genom sin närvaro legitimerar det här flagranta brottet mot de mänskliga rättigheterna. Då bör man ju inte vara där. Det är inte en helt svart eller vit fråga, säger Mikael Sandlund.

Lyssna på inslaget Ekot 2018-03-19

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.