Välbesökt Julfika för nyanlända läkare

För andra året i rad arrangerade Svenska Läkaresällskapet i samarbete med Sveriges läkarförbund julfika för utlandsutbildade och nyanlända läkare. Syftet med mötet var att hjälpa läkarna att knyta nya kontakter med svenska kollegor, få tips och råd på hur de ska gå till väga för att kunna arbeta som läkare i Sverige.

Intresset var stort och många olika nationaliteter samlades i SLS hus. Kvällen inleddes med att Åsa Leufvén från SLS Kommitté för global hälsa hälsade välkommen och därefter berättade Milla Järvelin, internationell samordnare på Sveriges läkarförbund om vägen fram till svensk läkarlegitimation. En process som både kan vara svår och långdragen.

Behovet av faddrar och mentorer är stort. Mohammad Alshalak, öron-, näsa- och halsläkare från Syrien delade med sig av sin historia. Mohammad kom till Sverige 2013 och hoppas i februari 2017 få sin svenska läkarlegitimation. Till sin hjälp har han haft mentor Ulf Bergman, professor emeritus i klinisk farmakologi och mångårig medlem i Rotary. Genom Ulf lyckades Mohammad få en plats på en vårdcentral och genom deras vänskap lärt sig mer om det svenska hälso- och sjukvårdssystemet, samhället och kulturen.

Många ur publiken efterfrågade en fadder och kontaktuppgifter utbyttes under kvällen. Men behovet av fler faddrar är stort. Är du intresserad av att vara fadder anmäl gärna ditt intresse till jaana.logren@sls.se

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.