SLS i Almedalen 2024

SLS

Svenska Läkaresällskapet är på plats i Almedalen och arrangerar program samt deltar i andras program.

Tisdag 25 juni 2024

Kloka Kliniska Val – gör inte det som inte ska göras
Kl. 13:30-14:15
Plats:
B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, sal B22.
Arrangör: Svenska Läkaresällskapet

Hälso- och sjukvården förändras ständigt. Genom forskning och ny kunskap utvecklas ständigt nya behandlingsmetoder och läkemedel som kan förebygga och bota sjukdomar som tidigare innebar en dödsdom. Samtidigt visar undersökningar att 20–30 procent av vårdens kostnader används till vård som saknar nytta. Det kan handla om tester, undersökningar eller behandlingar som inte är av värde för patienterna och som kan medföra skada. Detta, tillsammans med en alltmer efterfrågestyrd hälso- och sjukvård, gör att de med störst vårdbehov riskerar att trängas undan av dem med mindre vårdbehov. Hälso- och sjukvårdens resurser är begränsade och vi behöver öka takten på utfasning av lågvärdevård. Genom detta kan ökad vårdkvalitet uppnås och resurser frigöras till mer medicinskt motiverade insatser.

Moderator: Tobias Alfvén, ordförande, Svenska Läkaresällskapet
Medverkande: Fredrik von Wowern, Skånes Universitetssjukhus, medlem i SLS arbetsgrupp för Kloka kliniska Val (KKV), Edvin Bernhardsson, politiskt sakkunnig hos sjukvårdsministern, Socialdepartementet, Britta Björkholm, generaldirektör, SBU och Martin Engman, samhällspolitisk chef, SPF Seniorerna.


Läkares fortbildning – ingen sparåtgärd
Kl. 14:45-15:30
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, sal B22.
Arrangör: Svenska Läkaresällskapet

Den enskilde läkaren har ett ansvar för sin fortbildning, arbetsgivare och chefer gör den möjlig genom att ställa resurser till förfogande. Ansvaret för att personalen har adekvat kompetens ligger hos vårdgivaren. Nationella vårdkompetensrådet har rekommenderat huvudmännen att inrätta planer för att säkra medarbetares kontinuerliga kompetensutveckling samt att avsätta resurser i verksamhetsplaneringen. Läkaresällskapet menar att det behövs ett ordnat system och har därför tagit fram en modell för fortbildning. Tydligare reglering drivs av både Läkaresällskapet och Läkarförbundet. Regeringen har tillsatt en utredning som ska analysera vilka förändringar som behövs i regelverk och strukturer. Alla verkar känna till problemen? I det här seminariet vill vi diskutera varför fortbildningen ändå uppfattas bli en ”budgetregulator”? Vad krävs för att säkra fortbildningen? Hur ska vi göra?

Medverkande: Harriet Wallberg, Regeringens särskilda utredare, Ann-Marie Wennberg Larkö, Nationella vårdkompetensrådet, Sofia Rydgren Stale, Sveriges läkarförbund, Hans Hjelmqvist, Svenska Läkaresällskapet, Ameli Norling, Sveriges Kommuner och Regioner.
Moderator: Catharina Ihre Lundgren, Svenska Läkaresällskapet

 
Onsdag 26 juni 2024

Klimatet och barns hälsa
Kl. 15:20-16:10
Plats:
Slottsterrassen 6, "Läkarförbundets tält"
Arrangör: Svenska Barnläkarföreningen, Astma och allergiförbundet

Klimatförändringarna påverkar redan idag barn och ungas hälsa negativt och riskerar påverka än mer i framtiden. Sveriges barn- och ungdomsläkare känner därför en stor oro inför framtiden. WHO beskriver klimatförändringarna som det största hälsohotet för mänskligheten.

Medverkande: Tobias Alfvén, professor i global barnhälsa, barnläkare, ordförande, Svenska läkaresällskapet, Ulrika Ådén, professor i barnmedicin (neonatologi), ordförande, Svenska Barnläkarföreningen (BLF), Karin Neuhaus, generalsekreterare, Astma och allergiförbundet

Läs mer

Ska forskning och utbildning vara i världsklass eller strykklass i framtidens sjukvård?
Kl: 16:30-17:10
Plats: Strandvägen 4.2, "Vårdarenan Almedalen Dagens Medicin"
Arrangör: Karolinska Universitetssjukhuset, Dagens Medicin Agenda

Forskning och utbildning riskerar att bli alltmer undanträngda när sjukvårdens resurser krymper och vårdköerna ökar. Hur ser vi till att forskning och utbildning blir en självklar del i universitetssjukhusets verksamhet och får ta plats i den kliniska vardagen?

Medverkande: Annika Östman Wernerson, rektor, Karolinska Institutet,
Olof Akre, FoU-direktör, Karolinska Universitetssjukhuset, Tobias Alfvén, ordförande, Svenska Läkaresällskapet, Caroline Ingre, överläkare, ALS-forskare, Karolinska Universitetssjukhuset, Frida Lundmark, sakkunnig policy, LIF, Nina Hedlund, moderator, Dagens Medicin Agenda

Webbsändning

Läs mer

Dold agenda eller öppna kort - har Sverige övergett Agenda 2030 och de globala målen?
Kl: 16:30-17:15
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, sal B22.
Arrangör: Svenska Läkaresällskapets kommitté för Global Hälsa

Regeringen har med rekordfart ändrat inriktning på utrikes- och biståndspolitiken. Principerna i Agenda 2030 har väglett både utrikespolitik och nationellt hållbarhetsarbete, men stryks nu ur allt fler regleringsbrev till myndigheter. Samtidigt lyfter reformagendan för bistånd nya principer, inklusive att satsa på Sveriges närområde och att låta handel ta större plats i biståndspolitiken. För världens hälsa har Agenda 2030, som antogs 2015 av alla FN-länder, bidragit till att mobilisera forskning, resurser och insatser. I den finns ett tydligt språk för att möta gemensamma utmaningar och eftersträva ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Det gynnar liv och hälsa globalt. I detta samtal möts företrädare för politiken, civilsamhället och hälsosektorn i ett ärligt samtal om förändrade förutsättningar.

Medverkande: Janine Alm Ericson, Miljöpartiets talesperson för ekonomi, bistånd och jämställdhet, Isabella Olsson, Head of Global Advocacy på Läkarmissonen, Lovisa Lanryd, välfärdsansvarig på Timbro
Moderator: Mats Målqvist, professor i global hälsa, Uppsala Univesitet och Svenska Läkaresällskapet

 


Torsdag 27 juni 2024

Perspektiv på prioriteringar, professionernas erfarenheter, patienters upplevelser, etiska utmaningar
Kl. 10:30 - 11:30 
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, Sal E30.
Arrangör: Svensk sjuksköterskeförening, Svenska Läkaresällskapet

Att vård ska ges efter behov och på lika villkor är centrala utgångspunkter för den svenska hälso- och sjukvården. Resurserna är ändliga, därav måste prioriteringar baserade på den etiska plattformen göras. De horisontella prioriteringarna, dvs de övergripande prioriteringar som görs mellan olika sjukdomsområden ligger till grund för hur resurser fördelas. Detta ska ske på ett sätt som säkerställer att de inte görs utifrån särskilda intressen, traditioner eller bakomliggande maktstrukturer. Genom tydliga prioriteringsprinciper skapas förutsättningar för förutsägbarhet och långsiktighet. Välkommen att lyssna på detta samtal där vi bland annat diskuterar: - Vilken betydelse har prioriteringar för framtidens hälso- och sjukvård, är de en förutsättning eller ett hinder för en god, säker och jämlik vård - Är professionerna och patienterna överens om att resursfördelningen är väl underbyggd och optimal? - Rättsliga och politiska förutsättningar. - Transparens, struktur och strategier.

Medverkande: Oili Dahl, Ordförande, Svensk sjuksköterskeförening, Cia Ihre Lundgren, Vice ordförande, Svenska Läkaresällskapet, Lars Sandman, Professor, Linköpings universitet, Lilas Ali, Styrelseledamot, Svensk sjuksköterskeförening, Lotta Wendel, Jurist delegationen medicinsk etik, Svenska Läkaresällskapet, Representant patientförening