Vem var egentligen Charles Emil Hagdahl?

Klara Östra Kyrkogata 10
Utbildning, SLS, Konst & Läkekonst

Konst & Läkekonst om kokkonst och vetenskap.

Doktor Hagdahl är knappast känd som en framstående läkare. Hans rykte vilar på det faktum att han är författare till den berömda kokboken, "Kok-konsten som vetenskap och konst". Den kom ut 1879 och blev omedelbart en succé. Heidenstam förklarade lyriskt att ”vad Goethe är för tyskarnas diktkonst är Hagdahl för vår kokkonst.” Kokboken är visserligen fylld med recept, men dess storhet ligger i att läsaren också kan glädjas åt kulturhistoriska utvikningar, synpunkter på matsmältningens betydelse och råd i hälsofrågor. Kokboken är helt enkelt utomordentligt rolig.

Men Hagdahl var inte bara kokboksgigant. Han var en intellektuell mångsysslare – fattigläkare, utredare av fängelsevården i Europa, radikal lantbrukare, konstmecenat och, inte minst, museigrundare. Vi hoppas kunna ge en roande och heltäckande bild av denne mångsidiga man som ansåg att en god kock också var "den läkare, som grundligt botar åtminstone två dödliga sjukdomar... ".

Medverkande: Viveka Adelswärd, författare, prof em i kommunikation, Linköpings universitet, ledamot i Hagdahlsakademien och Stefan Hammenbeck, konsthistoriker, museiman, fil dr h.c. , Linköpings universitet, sekreterare i Hagdahlsakademien

Bild: Charles Emil Hagdahl (1809-1897) ur SLS konstsamling. Oljemålning, kopia av okänd konstnär 1908 efter Robert Thegerström 1897.


På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.