Kostens betydelse för individuell, global och planetär hälsa- möjligheter i klinisk vardag

SLS

Svenska Läkaresällskapets arbetsgrupp för klimat, hälsa och hållbar sjukvård arrangerar tillsammans med Läkare för miljön en digital fortbildningsdag den 21 april 2021 på Zoom.

Sjukdomsbörda till följd av kostvanor är bland topp tre riskfaktorer i Sverige, tillsammans med tobak och hypertoni. Hur vi producerar och konsumerar mat står även för en betydande klimatpåverkan, antibiotikaanvändning (resistensutveckling), minskad biologisk mångfald och många andra kritiska miljöproblem. Maten vi äter påverkar mänsklig hälsa direkt och indirekt och är högst relevant även i vårt kliniska arbete.

Program

8.30–8.50 Introduktion: Caisa Laurell, Läkare för Miljön

8.50–9.20 Food Planet Health – how healthy diets are core to sustainability - en föreläsning på engelska; baseras på EAT-Lancet rapporten, 2019
Amanda Wood, forskare på Stockholms Resilienscentrum.

9.25–9.55 Global Syndemic: klimatförändring, fetma och undernäring - föreläsningen anknyter till artikel i Lancet 2019.
Maria Magnusson, Med. dr., leg dietist med specialisering inom folkhälsa, leg sjuksköterska, Folkhälsoenheten Angereds Närsjukhus VGR

10.00–10.20 PAUS

10.20–10.50 Planetens hälsa, pandemier och livsstilssjukdomar - vad kan vi lära från naturen?
Peter Stenvinkel, Professor njurmedicin, Karolinska, Huddinge, Karolinska Institutet

10.55–11.25 Vad säger det globala sjukdomsbördeprojektet (GBD) om kost och hållbarhet?
Peter Allebeck, professor i socialmedicin, Karolinska Institutet

11.30–12.00 Nordiska Näringsrekommendationer (NNR) och kostråd med hållbarhet i fokus  
Hanna Eneroth, nutritionist, Med Dr i Internationell hälsa. Risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket. Medlem av arbetsgruppen för Nordiska näringsrekommendationerna.

12.05–12.30 Frågestundkring hela förmiddagens föreläsningar

12.30–13.15 LUNCH

13.15–13.30 Läkares syn på klimat-kost-hälsa, enkätundersökning
Ida Persson, ST-läkare i allmänmedicin, Malmö, Läkare för Miljön, SLS arbetsgrupp för klimat hälsa och hållbar sjukvård

13.30–15.30 Paneldiskussion med kliniker på temat klimat-kost-hälsa.
Caisa Laurell inleder.

Först tre korta presentationer kring detta tema:

  • Barns fetma i Sverige och världen: tankar kring betydelsen för individens hälsa, global rättvisa och miljöaspekter
    Annika Janson, barnläkare, överläkare vid Rikscentrum barnobesitas, Karolinska Universitetssjukhuset.

  • Kost i primärvården – vem bryr sig?
    Hans Lingfors, Leg läkare, specialist i allmänmedicin, Med dr

  • Kost på kardiologen
    Stella Cizinsky Överläkare i kardiologi och verksamhetschef vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Sedan paneldiskussion med ovanstående samt med Peter Stenvinkel och Maria Magnusson. Moderator: Caisa Laurell

15.30–16.00 Avslutning och sammanfattning
Caisa Laurell, Ida Persson, Annie Sjöblom, Staffan Mårild

Välkommen till en högaktuell fortbildningsdag!

TID:
Den 21 april, kl. 8.30–16.00
KONTAKTPERSONER: 
Caisa Laurell, caisa.laurell@gmail.com,
Ida A. Persson, Ida.A.Persson@skane.se
Annie B. Sjöblom, asjoblom@protonmail.com
Staffan Marild, staffan.marild@pediat.gu.se
ARRANGÖR: Svenska Läkaresällskapet i samarbete med Läkare för miljön.

För betalande medlemmar i Läkare för miljön, vars arbetsgivare inte står för anmälningsavgiften kan avgiften delvis refunderas i efterhand. Maila i så fall kvitto till: kassor@lakareformiljon.se

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.