Hur kan vi stoppa attacker mot sjukvård?

SLS hus eller digitalt
SLS

Ett seminarium om sjukvård under hot, med exempel från Gaza, Sudan och Ukraina

Attacker mot sjukvård i konflikter har ökat och fortsätter att förstöra sjukhus, och döda och lemlästa sjukvårdspersonal. I det pågående kriget i Ukraina, konflikterna i Gaza och Sudan är sjukvård måltavlor trots internationell humanitär rätt (IHL) som säger att "medicinska enheter som uteslutande är avsedda för medicinska ändamål måste respekteras och skyddas under alla omständigheter".

Situationen kräver omedelbara åtgärder för att säkerställa tillgången till hälso- och sjukvård i konflikter, skydda vårdpersonal samt sjukvårdsinrättningar.

Vi välkomnar dig till en tankeväckande kväll med presentationer och paneldiskussioner för att belysa frågan och stimulera engagemang för att hantera problemet. Bland talarna och paneldeltagarna finns inbjudna experter från fältet, universitet -inklusive experter på internationell humanitär rätt, WHO, Internationella rödakorskommittén, Läkare Utan Gränser med flera.

Dag och tid: Torsdag 2 maj 2024, 17:30-19:30 (svensk tid). Svenska Läkaresällskapets dörrar öppnar kl 17.00.

Plats: Svenska Läkaresällskapet (Klara Östra Kyrkogata 10, Stockholm) eller digitalt via Zoom Webinar. Om du deltar på plats är du välkommen att stanna på mingel efteråt.

Arrangörer: Centrum för hälsokriser på Karolinska Institutet och Svenska Läkaresällskapet.

Anmälan

Om du har frågor, vänligen kontakta healthcrises@ki.se 

Foto: Skotthåll i fönstret på ett sjukhus i Khartoum, Sudan.
Läkare Utan Gränser