Etiskt perspektiv på styrningen av sjukvården

Hälsa & Sjukvård, SLS, Tisdagsdebatt

Tid & plats: Den 19 mars 2019, kl. 18-19.30, Svenska Läkaresällskapets hus, Klara Östra Kyrkogata 10, Stockholm.

Nätverket mot olämplig styrning av hälso- och sjukvården arrangerar tisdagsdebatt om styrningen av sjukvården utifrån ett etiskt perspektiv. Under mötet presenteras en ”bör”-bild och en ”är”-bild av de etiska förutsättningarna för styrningen av svensk sjukvård. Syftet är att lyfta fram det glapp som råder samt diskutera vad som kan göras för att förbättra situationen.

Program

Moderator: Gunnar Akner

1. "Bör"-bilden för etisk styrning av sjukvården: Göran Hermerén, professor em. i etik, Lund. Göran medverkade i arbetet med etikplattformen, som antogs av riksdagen 1997.

2. ”Är"-bilden för etisk styrning av sjukvården:

Rapport om Stockholms läns landsting: Erica Falkenström,  fil. dr. i pedagogik och forskare på Institutet för framtidsstudier Stockholm och Anna T Höglund, docent i etik vid Uppsala universitet. De har tillsammans skrivit boken ”På spaning efter etik” publicerad 2018. I boken diskuterar de att ledande personer i landstinget i Stockholm anser att etikplattformen bara gäller de anställda, men inte ledningen.

Etiska aspekter på planering och byggandet av Nya Karolinska Solna (NKS): Lisa Röstlund och Anna Gustafsson, journalister på Dagens Nyheter.
De har under ett antal år skrivit ett stort antal kritiska artiklar angående bl.a. NKS.

3. Kommentar kring glappet mellan ”bör”- och ”är”-aspekterna på styrningen: Niklas Ekerstad, specialist i internmedicin och kardiologi, med dr, Trollhättan.

4. Juridiska aspekter på glappet mellan ”bör” och ”är" i styrningen av sjukvården: Lotta Vahlne Westerhäll, professor i offentlig rätt med inriktning på socialrätt vid Göteborgs universitet.

5. Avslutande paneldiskussion med auditoriet 

Till anmälan >>

Debatten är kostnadsfri och vänder sig till alla intresserade. Anmälan är inte bindande.

Du kan även se och höra föredragen/debatterna live eller i efterhand via länken youtube.com/lakaresallskapet

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.