Berättelsen berör – en konferens om Narrativ medicin

Sigtunastiftelsen
SLS

Narrativ medicin är på frammarsch i den svenska vården. Begreppet introducerades av läkaren Rita Charon på Columbia University i New York och har fått internationell spridning i vården. Det finns idag etablerat på läkar- och sjuksköterskeutbildningar runt om i världen.

Det är en relativt ny disciplin i skärningspunkten mellan klinisk medicin, hälsovetenskaper,humaniora, konst, litteratur och bildning. Utgångspunkten är att konsten öppnar våra sinnen, gör oss nyfikna, närvarande och levande också ur ett existentiellt vårdperspektiv. En narrativ förmåga är viktigt för det goda mötet mellan vårdande och vårdad men även för den diagnostiska precisionen. Narrativ medicin vill med berättelsen som verktyg göra vården mer mänsklig.

Medverkande inspiratörer: Staffan Josephsson, professor Karolinska Institutet, Suzanne Osten, regissör och samhällsdebattör, Annika Nordin, skådespelare, Astrid Seeberger, läkare och författare, Cecilia Lundmark, sjuksköterska och etisk vägledare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Bengt Kristensson Uggla, professor vid Åbo akademi, Lisbeth Gustafsson, senior konsult och journalist, Paulina Lindgren, verksamhetsutvecklare Studieförbundet Bilda, Victoria Brattström, regissör och doktorand Göteborgs universitet.

Kursledare: Valle Erling, Svensk Förening för Narrativ Medicin, Magnus Sundell, Studieförbundet Bilda och Helle Klein, Sigtunastiftelsen

Konferensen vänder sig till läkare, sjuksköterskor och alla andra som arbetar inom vård och omsorg men också till den som intresserar sig för existentiell hälsa och betydelsen av patientens berättelse.

TID: 8–9 april 2024
PLATS: Sigtunastiftelsen
PRIS: 4000 kr inklusive hotell och helpension
ARRANGÖR: Svensk Förening för Narrativ Medicin, associerad förening i SLS. 

Anmälan