Att ställa rätt diagnos – risker och möjligheter

Hälsa & Sjukvård, Tisdagsdebatt

Tid & plats: den 21/5, kl. 18-19.30, Svenska Läkaresällskapet, Klara Östra Kyrkogata 10, Stockholm.

Diagnostiska fel är det snabbast växande patientsäkerhetsområdet. En av de definitioner som används är missade möjligheter till att ställa rätt diagnos. Ibland handlar det om kommunikationsmissar, ibland om kognitiva fallgropar, som att fastna i det man tänker först (eller fastna i det någon annan tänkt), ibland om en icke-delaktig patient. Det kan vara remisser som inte kommer iväg eller provsvar som blir liggande.Det kan vara förlorad information p.g.a. bristfällig svenska eller dålig tillgänglighet till konsultfunktion att rådfråga.

Vilka realistiska möjligheter har en läkare idag att få hjälp av digitalt stöd vid diagnosticering? Är AI något som finns på plats?

MEDVERKANDE: Anne Björk, distriktsläkare, Cosmos asyl- och integrationshälsan Region Uppsala, ledamot SLS e-hälsokommitte, Rita Fernholm, distriktsläkare, Boo Vårdcentral, ledamot SLS kommitté för säker vård, Anders von Heijne, röntgenläkare, Danderyds Sjukhus, ledamot SLS kommitté för säker vård.

ARRANGÖRER: SLS delegation för medicinsk kvalitet och SLS kommitté för säker vård.

ANMÄLAN: Debatten är kostnadsfri. Alla välkomna. Begränsat antal platser. Efter programmet finns möjlighet att äta en lättare middag. Pris: 150 kr/person (exkl dryck) och betalas på plats. Föranmäl dig till middagen vid bokningen till debatten.

Du kan även se debatten live eller i efterhand på SLS YouTubekanal:

Till anmälan

På sls.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.