
SLS ordföranderåd: Viktiga sjukvårdsfrågor i fokus med sjukvårdsministern
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson deltog vid årets första ordföranderåd, där aktuella hälso- och sjukvårdsfrågor stod i fokus. Mötet präglades av konstruktiva samtal om bland annat läkares fortbildning, vårdkapacitet och fast läkarkontakt i primärvården. Engagerade diskussioner mellan ministern och SLS föreningar ledde till värdefulla insikter och en stärkt dialog mellan professionen och beslutsfattarna.
Tisdagen den 11 februari 2025 samlades representanter för SLS medlemsföreningar, sektioner, lokala läkarsällskap, associerade föreningar samt Kandidat- och underläkarföreningen till ordföranderåd. Mötet arrangerades som ett hybridmöte med möjlighet att delta både fysiskt och digitalt. På plats i Karolina Widerström-salen var sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson för att diskutera aktuella hälso- och sjukvårdspolitiska frågor.
Svenska Läkaresällskapets ordförande Catharina Ihre Lundgren inledde kvällen med att betona vikten av att mötas två gånger om året för att tillsammans diskutera professionsgemensamma frågor och träffa ledande företrädare för hälso- och sjukvården. Därefter välkomnades kvällens gäst, sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, upp på scenen och höll ett anförande som avslutades med en engagerande frågestund.
Ministern inledde sitt anförande med personliga reflektioner från sitt besök på akutmottagningen vid Örebro universitetssjukhus efter den tragiska masskjutningen på Risbergska skolan. Hon lyfte fram den starka samverkan, professionaliteten och empatin som sjukvårdspersonalen visat i en extremt svår situation.
Därefter berörde ministern frågan om läkares fortbildning, som utreds av regeringens särskilda utredare Harriet Wallberg. Hon framhöll att hon tidigare sagt att läkares fortbildning borde vara lagreglerad och att det är bra att det nu finns en utredning som tittar på regleringsfrågan. Ministern betonade vikten av läkares fortbildning för en hög kvalitet i hälso- och sjukvården och att det återstår att se var utredningen landar i frågan om huruvida den ska vara lagreglerad eller reglerad på annat sätt.
Därefter talade ministern om vårdkapaciteten, som enligt genomförda tillsyner är för låg. För att öka vårdkapaciteten och förbättra arbetsmiljön har regeringen beslutat att skjuta till ytterligare pengar till vården. Detta sker inte längre via överenskommelse med SKR, utan genom riktade statsbidrag, styrda med förordningar från staten – inte överenskommelser.
När det gäller frågan om fast läkarkontakt i primärvården lyfte ministern att den bör byggas upp med specialister i allmänmedicin, som har den utbildning som krävs för uppdraget. Hon menar att vården blir effektivare om varje fast läkarkontakt ansvarar för ett rimligt antal patienter, cirka 1100 enligt Socialstyrelsens riktvärde. Genom fast läkarkontakt uppnås kontinuitet och ökad möjlighet att upptäcka svår sjukdom, eftersom läkaren har personkännedom och har följt patienten över tid. Risken för överdiagnostik minskar också med kontinuitet och fast läkarkontakt, vilket enligt ministern går hand i hand med SLS arbete med Kloka Kliniska Val. För många obefogade undersökningar kan innebära en patientrisk och medför ökade kostnader, och här menar SLS att det inte handlar om att spara pengar utan om att frigöra resurser för mer medicinskt motiverade insatser.
Under den efterföljande diskussionen fick representanter från SLS föreningar och nämnd möjlighet att ställa frågor till ministern. Det blev ett mycket intressant samtal där ministern visade sin bredd och kompetens i olika hälso- och sjukvårdsfrågor.
De frågor som diskuterades handlade bland annat om hur vården hanterar beslutsoförmögna patienter, eventuell reglering av vem som ska kunna vara fast läkarkontakt i primärvården, hur åtgärder för att minska operationsköer påverkar utbildningen av nästa generation läkare, nationalisering av den svenska blodverksamheten, giltighetstiden på recept, hur kompetensförsörjningen i glesbygden kan säkras och hur de nationella kvalitetsregistren ska kunna överleva i besparingstider.
Under andra delen av kvällen presenterade Hans Hjelmqvist, ordförande för SLS delegation för utbildning, SLS fortbildningsmodell, och vi fick konkreta exempel på hur SLS föreningar arbetar med fortbildning genom presentationer av Svensk Förening för Allmänmedicin, Svensk Ortopedisk Förening samt Svensk Internmedicinsk Förening.
Därefter föredrog Linus Axelsson arbetet i den arbetsgrupp inom SLS som ska undersöka hur utbildning, fortbildning och forskning kan säkras i en förändrad vårdstruktur.
Kanslichef Anders Bengtsson presenterade resultaten från medlemsenkäten som genomfördes under hösten 2024 och därefter informerade SLS ordförande Catharina Ihre Lundgren om arbetet med SLS verksamhetsplanering.
Avslutningsvis presenterade Jonas F Ludvigsson, ordförande i SLS programkommitté, kommande programaktiviteter och efterlyste samarbete med föreningarna när det gäller utbildning- och fortbildningsaktiviteter över specialitetsgränserna.
Diskussionerna fortsatte sedan, för dem som var på plats, vid det efterföljande minglet. Ordföranderådet blev en inspirerande och innehållsrik kväll, fylld av viktiga insikter och samtal om hälso- och sjukvårdens framtid.
Bild: Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och SLS ordförande Catharina Ihre Lundgren.
Foto: Malin Henriksson
Text: Jaana Logren Bergqvist