Trenden håller i sig: För få läkare fortsätter forska efter disputation
En studie genomförd 2022 om medicinsk och hälsovetenskaplig forskning visade att för få forskande läkare fortsätter sin forskarkarriär efter disputation. Nu visar en uppföljande studie att trenden håller i sig.
På uppdrag av Svenska Läkaresällskapet togs en statistikrapport fram år 2022 rörande medicinsk och hälsovetenskaplig forskning. Rapporten visade bland annat att alltför få forskande läkare fortsätter sin forskarkarriär efter disputation, vilket resulterar i en brist på mer seniora forskare som kan fungera som erfarna handledare.
Under 2024 har en uppföljande studie genomförts som visar att mycket är sig likt jämfört med 2022. De totala resurserna fortsätter minska, antalet disputerade läkare ligger relativt konstant och antalet läkare som fortsätter forska och kan fungera som handledare är fortsatt för lågt.
– Det vi kan se är att flera negativa trender tyvärr håller i sig. Det största problemet vi ser är att det finns för få forskningshandledare och att kurvan fortsätter peka nedåt för de yngre. Även om minskningen totalt sett ser ut att avstanna något, så är det för tidigt att se om det är något som kommer fortsätta – och det är på en alltför låg nivå för att kunna ge en god handledning till doktorander framöver, säger Ola Winqvist, ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för forskning. Detta innebär att belastningen på de docentkompetenta kommer att öka och på sikt är det ett hot mot att upprätthålla den höga och nödvändiga nivån på forskningsaktiva och forskningsmeriterade läkare. Att även de totala resurserna till medicinsk forskning minskar är oroande, avslutar Ola Winqvist.
Svenska Läkaresällskapet efterlyser ett tydligt ledarskap och åtgärder för att möjliggöra för fler läkare att kombinera klinisk verksamhet och forskning.
– Forskande läkare borgar för en hälso- och sjukvård av hög kvalitet. Om meritvärdet stärks och antalet kombinationstjänster ökar kan långsiktiga forskarkarriärer stimuleras. När medarbetare känner sig delaktiga i ett akademiskt system som präglas av patientnära forskning, kommer fler vilja satsa vidare på en forskarkarriär. Det förutsätter ett ledarskap som ser forskning, utbildning och klinik som självklara grundstenar i all verksamhet, säger Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapet.
Läs rapport: Fakta om medicinsk och hälsovetenskaplig forskning – en statistiksammanställning (2024)