Nationell plan för kompetensförsörjning – ett steg i rätt riktning
Svenska Läkaresällskapet (SLS) välkomnar Nationella vårdkompetensrådets förslag för att förbättra kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården, men påpekar behovet av djupare analys av läkarspecialiteter, och ett långsiktigt fokus bortom tidsramen 2025–2028.
– Det är positivt att kompetensförsörjning prioriteras nationellt, men det behövs en analys av läkarspecialiteternas olika och specifika behov och utmaningar, samt en mer långsiktig planering än tidsramen 2025–2028, säger Catharina Ihre Lundgren, ordförande för Svenska Läkaresällskapet.
SLS saknar även ett resonemang kring samverkan mellan offentliga och privata vårdgivare när det gäller utbildning och kompetensförsörjning och efterlyser en fördjupad diskussion om läkares specialisering och hur kompetensen bör fördelas mellan primärvård, specialiserad vård, generalister och övriga specialister, särskilt med tanke på befolkningens ökande multisjuklighet och ojämlika sjukdomsbörda.
Medicinsk och vetenskaplig kompetens
När det gäller förslag på insatser delar SLS bedömningen att medicinsk kompetens bör finnas på alla ledningsnivåer i den kommunala hälso- och sjukvården. SLS framhåller att läkares kompetens bör ha en plats i det kommunala strategiska ledningsarbetet avseende den verksamhet som kommunen driver enligt hälso- och sjukvårdslagen. För att stärka vårdens kvalitet lyfter SLS även fram vikten av att chefer vid universitetssjukvårdsenheter har vetenskaplig kompetens och erfarenhet.
– Vi måste säkerställa att vårdens ledarskap grundar sig på både vetenskap och klinisk erfarenhet. För universitetssjukvårdsenheter är detta särskilt viktigt, då vetenskapligt meriterade chefer kan bidra till bättre forskning, utbildning och vård, framhåller Catharina Ihre Lundgren.
Fokus på fortbildning och forskning
Svenska Läkaresällskapet instämmer i behovet av systematisk och kontinuerlig fortbildning för alla vårdens professioner och betonar arbetsgivarnas ansvar att möjliggöra detta.
– Fortbildning är en grundpelare för att upprätthålla en högkvalitativ vård. Arbetsgivare måste tillhandahålla både tid och resurser för att vårdpersonalen ska kunna utveckla sin kompetens genom hela yrkeslivet, säger Catharina Ihre Lundgren.
Vidare betonar SLS vikten av långsiktigt stöd för forskarskolor för att säkerställa utvecklingen av klinisk forskning och utbildning. Primärvården lyfts här som ett särskilt prioriterat område för att möta framtidens behov.
Digitalisering och prioriteringar
När det gäller insatser för vårdens digitalisering betonar SLS vikten av att utveckla användarvänliga och effektiva digitala verktyg baserade på nationellt överenskomna och evidensbaserade krav. Samtidigt måste utbildning i klinisk informatik införas på alla nivåer i vårdutbildningarna.
Vidare stödjer SLS förslaget om att kommuner och regioner systematiskt bör arbeta för att matcha medarbetares arbetsuppgifter med deras kompetens.
– Prioriteringar inom vården ska följa hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf och riksdagens prioriteringsriktlinjer. För att kunna fatta välgrundade beslut, både på individnivå och organisatorisk nivå, krävs hög kompetens och gott omdöme, avslutar Catharina Ihre Lundgren.
Foto: Erik Flyg