Stärkt regelverk kring beslutsoförmögna patienter i hälso- och sjukvården efterlyses
Svenska Läkaresällskapet tillsammans med representanter för myndigheter, professionsföreningar samt patientföreningar, undertecknar en gemensam skrivelse från Statens medicinsk-etiska råd till Socialdepartementet.
Skrivelsen lyfter behovet av ett stärkt regelverk för beslutsoförmögna patienter i hälso- och sjukvården och forskningen. Patienter med nedsatt beslutsförmåga tillhör de allra mest utsatta grupperna i hälso- och sjukvården och Sverige saknar idag en tillfredsställande reglering för hur vården ska hantera vuxna patienter som är oförmögna att fatta beslut kring sin egen vård. Det är hög tid att säkerställa att dessa patienter ges vård på samma villkor som den övriga befolkningen. Det finns även brister i regelverket om dessa personers medverkan i klinisk forskning som skyndsamt bör justeras.
– Frågan om beslutsoförmögnas rättsliga ställning inom hälso- och sjukvården har berörts i flera utredningar och trots tidigare påtryckningar om behovet av tydligare reglering har ingenting hänt, nu hoppas vi att det blir en ändring på detta, säger Catharina Ihre Lundgren, ordförande för Svenska Läkaresällskapet.
Svenska Läkaresällskapets (SLS) delegation för medicinsk etik har under lång tid lyft behovet av en tydligare reglering för att säkra att patienter som saknar beslutsförmåga inte går miste om nödvändig vård, ges sämre vård än andra patienter eller behandlas i strid mot lagen. För att visa på en möjlig väg framåt har delegationen bland annat tagit fram ett lagförslag som kan inkluderas i patientlagen.
– Avsaknaden av reglering medför att de allra svagaste patienterna ställs utanför lagstiftningens mål om en god vård på lika villkor. Det innebär också en betydande rättsosäkerhet för hälso- och sjukvårdspersonal, som dagligen tvingas arbeta i rättsliga gråzoner för att kunna behandla personer som inte förmår samtycka till erbjuden vård, säger Anders Castor, ordförande i SLS delegation för medicinsk etik.
Läs skrivelsen
Läs även uttalande från SLS delegation för medicinsk etik: ”Lagförslag för att stärka vården för beslutsoförmögna patienter”