SLS kommenterar budgetpropositionen för 2025

Den 19 september överlämnades regeringens budgetproposition för 2025 till riksdagen. En budgetproposition som innehåller satsningar på drygt 60 miljarder, varav 27 miljarder går till sänkta skatter.

När det gäller hälso- och sjukvården förstärker regeringen pågående satsningar med drygt 3 miljarder kronor genom bland annat ett riktat sektorsbidrag, medel till att öka vårdkapaciteten och ytterligare medel till inrättandet av en nationell vårdförmedling. Därtill stärks bland annat satsningar inom områdena psykisk hälsa och suicidprevention, bland annat för att öka tillgängligheten och korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin.

– Det är svårt att se och följa upp vad regeringens budgetsatsningar ger för resultat. Det vi vet är att läget i sjukvården är fortsatt ansträngt och med det som bakgrund är det svårt att förstå varför regeringen väljer att prioritera skattesänkningar i stället för långsiktiga satsningar på hälso- och sjukvården, säger Catharina Ihre Lundgren, ordförande i Svenska Läkaresällskapet.

Många av problemen i hälso- och sjukvården bottnar i brister i kompetensförsörjningen och här efterlyser Svenska Läkaresällskapet (SLS) långsiktiga satsningar.

– Vi behöver säkra att rätt kompetens är på rätt plats och att patienterna får vård och behandling på rätt nivå och vägen dit nås inte genom fler vårdgarantier eller prestationsbaserade medel. Det handlar om att långsiktigt satsa på personalen och deras utveckling genom fortbildning och forskning och få till en välfungerande primärvård med tillräckligt många specialister i allmänmedicin och fast läkarkontakt, säger Catharina Ihre Lundgren.

Vidare vill SLS se satsningar på implementeringen av Kloka Kliniska Val i svensk hälso- och sjukvård.

– Just nu drivs initiativet till stor del av eldsjälar inom professionen och det nuvarande uppdrag som Socialstyrelsen fått för att stödja utmönstringen av lågvärdevård i regionerna räcker inte långt. Kloka Kliniska Val handlar ju inte om att spara pengar, utan om att fasa ut vård som inte längre gör nytta, för att satsa på mer medicinskt motiverade insatser. Det är en vinst för både patienter och för hela samhället, avslutar Catharina Ihre Lundgren.

Läs mer om budgetpropositionen för 2025