Satsa på kompetensutveckling och tydligare karriärvägar för stärkt kompetensförsörjning

Nationella vårdkompetensrådet har på regeringens uppdrag, tagit fram ett förslag till en nationell plan för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. Nu presenteras en slutrapport med 25 förslag på insatser för att stärka kompetensförsörjningen i Sverige.

I slutrapporten konstaterar rådet bland annat att det finns legitimerad vårdpersonal att tillgå i landet, men att inte alla är verksamma i sin yrkesroll. Rådet menar att lösningen inte ligger i att utbilda fler, utan om att systemiskt arbeta med arbetsmiljön.

Rådet har bland annat genomfört en kartläggning av tillgång och efterfrågan på hälso- och sjukvårdspersonal för sju legitimationsyrken som visar att flera regioner och kommuner har svårt att bedöma efterfrågan utifrån beslutad budget. Detta kan enligt rådet leda till att ”vårdpersonalen får ett orimligt uppdrag och att tiden inte räcker till”.

För att förbättra kompetensförsörjningen presenteras 25 förslag som bland annat handlar om att säkerställa tid och resurser för kompetensutveckling och ge ökad möjlighet till karriärvägar för att attrahera, utveckla och behålla personal.

Svenska Läkaresällskapet (SLS) välkomnar förslag som handlar om att stärka kompetensutvecklingen och skapa tydligare karriärvägar i hälso- och sjukvården.

–För att säkra kompetensförsörjningen krävs satsningar på personalen bland annat när det gäller fortbildning och möjligheten att kombinera klinisk verksamhet och forskning, säger Tobias Alfvén, Svenska Läkaresällskapets ordförande.

I slutrapporten omnämns även SLS arbete med att införa kloka Kliniska Val i svensk hälso- och sjukvård.

–Det är positivt att Nationella Vårdkomptensrådet lyfter vårt arbete med Kloka Kliniska Val som inte handlar om att spara pengar, utan om att fasa ut vård som inte längre ger nytta för patienterna, så att resurser frigörs till mer medicinskt motiverade insatser, avslutar Tobias Alfvén.

Läs slutrapport

Om Nationella vårdkompetensrådet
Rådet har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på en nationell plan för kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården. Uppdraget har delredovisats till regeringen i juni och december 2023 och slutredovisas nu i juni 2024. I maj 2024 gav regeringen Nationella vårdkompetensrådet fortsatt förtroende genom ett förlängt uppdrag. Rådet kommer nu att samverka med berörda aktörer och inhämta synpunkter på förslag till nationell plan, i enlighet med uppdraget.