
Brist på läkemedel kräver nationell strategi
Mikael Hoffmann ordförande i SLS kommitté för läkemedelsfrågor om läkemedelsbristen och vad som krävs för att hantera situationen.
Läkemedelsbrist och restnoterade läkemedel har blivit allt vanligare på landets apotek. En situation som får långtgående konsekvenser för läkare, farmaceuter och patienter. Ett digitalt kommunikationsverktyg i kombination med en nationell strategi för läkemedelsberedskap krävs för att hantera situationen, säger Mikael Hoffmann till tidningen Framtidens Läkemedel.
– Problematiken med läkemedelsbrist har successivt tilltagit under de senaste åren. Bristtillstånd uppstår snabbare och berör numera fler och större läkemedelsgrupper. Problemen är inte unika för Sverige och läkemedelsbrist är heller inget nytt fenomen, men i Sverige saknas i dagsläget en plan för att lagra läkemedel, säger Mikael Hoffman, ordförande i SLS kommitté för läkemedelsfrågor och chef för stiftelsen NEPI.
Läkemedelsbristen genererar omfattande merarbete för såväl läkare som farmaceuter och självklart även en osäker situation för en relativt stor grupp patienter vars tillgång till vanliga och ibland livsviktiga läkemedel inte kan garanteras.
Läs hela artikeln: "Eskalerande brist kräver nationell strategi" Framtidens Läkemedel 2023-02-07