
Webinar: Hur kan Sverige bistå Ukraina?
Tidigare i veckan arrangerade Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa ett högaktuellt webinar om hälso-utmaningar i krigets spår och hur Sverige kan bistå Ukraina.
Med live via länk från Ukraina var Anna Berdar, ordförande för Ukrainian Medical Students' Association som gav ett skakande vittnesmål om hur en vardag med medicinska studier helt omkullkastas i och med Rysslands invasion av Ukraina.
Från Karolinska Institutet deltog rektor Ole Petter Ottersen som berättade om KI:s Centrum för hälsokriser som bland annat bistår med utbildningar. Johan Von Schreeb som leder centret har precis avslutat utbildning för 13 intensivvårdsavdelningar på plats i Moldavien för att resa vidare till Lviv i västra Ukraina.
Professor Olesya Hulchiy vid Shupyk National Healthcare University of Ukraine berättade om arbetet med att koordinera medicinskt stöd till Ukraina och lyfte vikten av att Sverige höjer beredskapen för att ta emot skadade flyktingar samt barn och äldre med kroniska sjukdomar. Det är många som vill vara med och bidra och ett sätt är genom att bistå sjukvårdspersonal på plats via telemedicine-konsulteringar.
Eugene Bushayija från svenska Läkare Utan Gränser berättade om det arbete som sker i Ukraina. Läs mer om organisationens arbete.
SLS ordförande Tobias Alfvén modererade samtalet som avslutades med öppna frågor från deltagarna.
Brev till Rysslands ambassadör i Sverige
Svenska Läkaresällskapet skickade i veckan ett brev till Victor Ivanovitj Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige, där SLS efterfrågar ett möte med Ambassadören för att diskutera situationen i Ukraina utifrån ett medicinskt perspektiv. I brevet uttrycker SLS sin djupa oro över den humanitära katastrof som detta krig innebär för folket i Ukraina, samt de långvariga effekter som kriget kommer få för människor i både Ryssland och Ukraina.