
Ny e-tjänst gör det enklare för fritidsförskrivare
Nu finns en kostnadsfri e-tjänst för dig som legitimerad läkare när du bedömer och behandlar en patient som fritidsförskrivare. Men det finns flera saker att tänka på innan du använder tjänsten. Mikael Hoffmann, ordförande i SLS kommitté för läkemedelsfrågor listar vad.
Nationell läkemedelslista, NLL, införs för att ge en bättre patientsäkerhet vid ordination av läkemedel. Det innebär att på sikt ska all ordination av läkemedel ske utifrån en möjlighet till överblick över patientens läkemedelsbehandling – både tidigare expedierade läkemedel och aktuella recept. Genom NLL kan du nu som fritidsförskrivare förskriva läkemedel och ta del av information om din patients läkemedel via en kostnadsfri e-tjänst vid E-hälsomyndigheten.
Sedan länge har det funnits planer på att fasa ut pappersrecept annat än som nödrutin. Orsaken till det har framför allt varit patientsäkerhet. Med e-recept minskar risken för feltolkning av handstil och de går inte heller att förfalska på samma enkla sätt som pappersrecept. De underlättar också hantering av förskrivarkoder och arbetsplatskoder.
Den 10 maj 2022 blir elektronisk förskrivning huvudregel. Då får du inte förskriva pappersrecept längre, förutom i vissa undantagsfall. Utan en möjlighet att förskriva läkemedel via en e-tjänst så hade fritidsförskrivning inte längre varit möjlig.
Krav från förskrivarorganisationer
Svenska Läkaresällskapet har länge drivit frågan om att det behöver finnas en kostnadsfri offentlig tjänst som gör det möjligt enkelt, effektivt och säkert för läkare utan tillgång till eget elektroniskt journalsystem att förskriva läkemedel.
Nu finns en kostnadsfri sådan e-tjänst för dig som legitimerad läkare när du bedömer och behandlar en patient som fritidsförskrivare. Men det finns flera saker att tänka på innan du använder tjänsten.
Hur går det till?
Sedan slutet av november har det varit möjligt för läkare med SITHS-kort från vissa regioner att logga in på E-hälsomyndighetens tjänst Förskrivningskollen och förskriva läkemedel där. Innan du loggar in med ditt SITHS-kort så måste du kontrollera hur din arbetsgivare ställer sig till att använda Förskrivningskollen via SITHS-kortet inom ditt arbete eller i undantagsfall på din fritid.
Nu kan även läkare utan SITHS-kort göra detta. Sedan den 17 februari kan man också med samtycke från patienten ta del av giltiga recept och tidigare uthämtade läkemedel, under förutsättning att patienten inte spärrat tillgång till några läkemedel i Nationell läkemedelslista. Se mer om detta på E-hälsomyndighetens hemsida.
Observera att ordination av läkemedel via Förskrivningskollen inte är en journalhandling. Precis som vid pappersrecept krävs alltså dokumentation i patientens journal. Detta gäller såväl vid inloggning med SITHS-kort (som en undantagshantering inom ordinarie arbete), som vid fritidsförskrivning eller privatpraktik utan möjlighet att skicka e-recept.
För att du som fritidspraktiker ska kunna använda Förskrivningskollen fullt ut krävs fem saker:
- Läs igenom användarmanualen och gå igenom den särskilda utbildningen kring Nationell läkemedelslista på E-hälsomyndighetens hemsida.
- Du behöver använda en dator. Tjänsten ställer krav på skärmstorlek och upplösning och är i dag inte anpassad till telefon eller surfplatta.
- Du måste kunna legitimera dig med en särskild e-id-handling (Freja e-ID+) som kan laddas ned gratis till telefon eller surfplatta . Vanligt bank-id uppfyller inte en del krav som ställs av E-hälsomyndigheten. Du behöver också aktivera Freja ID+ genom en fysisk kontroll hos ett lokalt ombud. Sedan kan du logga in på Förskrivningskollen och förskriva läkemedel.
- För att kunna ta del av patientens giltiga recept och tidigare uthämtade läkemedel måste du utöver detta få ett registrerat samtycke om åtkomst av den patient det gäller. Du skickar förfrågan om samtycke till patienten när du loggat in i Förskrivningskollen Patienten får en förfrågan i tjänsten Läkemedelskollen som gäller i 7 dagar. Om patienten accepterar din förfrågan så gäller samtycket för dig i 4 år om den inte återkallas/avregistreras.
- Du måste också dokumentera dina överväganden och din ordination i separat journalhandling och hantera den enligt regelverk för journalföring. Förskrivningskollen och Nationell läkemedelslista är inte en patientjournal. Det här är förstås inget nytt krav för just den här tjänsten utan är ett krav vid alla hälso- och sjukvårdsåtgärder.
Ordinationsorsak och ändamål med behandlingen
I Förskrivningskollen finns, liksom i flera journalsystem idag, ett system för att enkelt kunna ange orsaken till ordinationen . Varje läkemedelssubstans har ett antal fördefinierade orsaker till ordinationen som man kan välja mellan. Väljer du en sådan finns den informationen med i Nationell läkemedelslista för andra förskrivare som tar del av patientens recept.
Varje ordinationsorsak har även ett ändamål på vardagsspråk kopplat till sig. Ändamålet med behandlingen formulerad på vardagsspråk kommer automatiskt med i slutet av doseringstexten och kommer därför synas på expedierade läkemedelsförpackningar och i läkemedelslistor som patienten kan ta del av.
Du kan även välja andra ordinationsorsaker, skriva i fritext och förstås ändra ändamålet i doseringstexten. Om du vill att ändamålet med behandlingen av något skäl inte ska synas på en läkemedelsförpackning så kan du välja att ta bort det i doseringstexten.
Mikael Hoffmann
Ordförande i kommittén för läkemedelsfrågor