Attack mot barnsjukhus i Mariupol – brott mot krigets lagar

Att attackera sjukhus som är livsviktiga under ett krig är helt oacceptabelt. Det är inhumant, omoraliskt och ett brott mot krigets lagar och måste upphöra, säger Tobias Alfvén, barnläkare och ordförande i Svenska Läkaresällskapet.

Idag är det två veckor sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina. Hittills har över en miljon barn flytt landet uppger Unicef, enligt nyhetsbyrån Reuters. Minst 37 barn har dödats och 50 skadats, enligt Unicef. Igår rapporterade media om att Ryssland bombat ett barnsjukhus i Mariupol. Minst 17 personer ska ha skadats i attacken enligt Ukrainska myndigheter, däribland hälso- och sjukvårdspersonal. Sjukhuset bombades under en tillfällig vapenvila när man skulle evakuera civila ut ur staden.

– Situationen för kvinnor och barn i Ukraina är katastrofal. Sjukvårdspersonal som förlöser barn under beskjutning – det finns inte ord att beskriva den vanmakt jag känner, säger Tobias Alfvén, barnläkare och ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Ett krig pågår i ett av våra grannländer i Europa och de nyhetsbilder som vi får ta del av är djupt omskakande. Att attackera sjukhus som är livsviktiga under ett krig är helt oacceptabelt. Det är inhumant, omoraliskt och ett brott mot krigets lagar och måste upphöra. Vi är många som känner stor vrede och sorg inför det som sker. Ryssland bör omedelbart dra tillbaka alla militära styrkor ut ur landet. Vi måste få ett slut på detta enorma lidande. Som läkarkårens vetenskapliga professionsorganisation uppmanar vi alla som kan att skänka pengar till de hjälporganisationer som är på plats i landet för att rädda liv.

Läs mer ”Internationell humanitär rätt – får man bomba sjukhus?”