Region Stockholm vänder och vill göra en ny upphandling av sjukvårdsrådgivningen 1177

Svenska Läkaresällskapets ordförande Tobias Alfvén kommenterar nyheten om att Region Stockholm vänder och vill göra en ny upphandling av sjukvårdsrådgivningen 1177.

Svenska Dagbladet var först med att rapportera om att den politiska majoriteten i Region Stockholm nu vänder efter Krys köp av 1177. Ett nytt avtal ska upphandlas som kan innebära att Kry inte kan driva tjänsten.

Sjukvårdsupplysningen ska inte kunna drivas av en enskild vårdgivare, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i en kommentar till Dagens Nyheter.

Svenska Läkaresällskapet gick tidigare ut med ett uttalande som uppmanade ansvariga i hälso- och sjukvårdsnämnden att avslå genomförandet av köpet av Vårdtjänster och välkomnar nu att politikerna tänkt om.

– Det är glädjande att politikerna lyssnat till kritiken och nu väljer att göra en ny upphandling, säger Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Det bör inte vara möjligt för en privat vårdgivare att sköta den centrala sjukvårdsrådgivningen i en region, den tjänsten måste stå fri från beroende.