Nationell läkemedelslista möter kritik - gör om och lyssna på vården!

I ett reportage i Läkartidningen riktar bl.a. Mikael Hoffmann, ordförande i SLS kommitté för läkemedelsfrågor, kritik mot nationell läkemedelslista. Oklara tekniska lösningar, merarbete för läkarna och en hotad patientsäkerhet. Gör om och lyssna till vårdens professioner är budskapet från professionen.

Den 1 maj 2021 trädde lagen om nationell läkemedelslista i kraft och 2023 ska alla läkemedelsrecept skötas via nationella läkemedelslistan. För att klara kraven behöver sjukvården bygga om sina journalsystem som hanterar information om förskrivna läkemedel.

Enligt Mikael Hoffmann, ordförande i SLS kommitté för läkemedelsfrågor, saknar regionerna tillräckligt med tid och resurser för att integrera den nationella läkemedelslistan i sina befintliga och nya  journalsystem.

– Ingen av regionerna kommer att vara färdig med det här och de flesta kommer inte ens ha startat ett breddinförande av en sådan funktionalitet till den 1 maj 2023. Vi måste tydliggöra problematiken och få fram både en rimlig prognos och en vettig analys för när regionerna kan vara klara med sina byten av journalsystem, annars väntar stora problem, säger han.

Om journalsystemen inte är anpassade till NLL 2023 så tvingas förskrivande läkare att hantera alla patienter utanför patientjournalen, enligt Mikael Hoffmann. Det skulle i så fall innebära både stora risker för patienterna och merarbete för läkarna. Han varnar för att beslutsstöden i vården inte kommer att fungera som det är tänkt och att ordinationerna för läkemedel inte blir direkt kopplade till anteckningarna i patientjournalen.

Läs mer "Nationell läkemedelslista får tummen ner av läkare"
Läkartidningen 2021-05-12