Digitalisering av ST-kurser

Hans Hjelmqvist, ordförande i SLS utbildningsdelegation intervjuas av Läkartidningen med anledning av den enkätundersökning som SLS genomfört om hur ST-kurser påverkats av pandemin.

Svenska Läkaresällskapet genomförde under sommaren 2020 en enkätundersökning för att ta reda på hur utbildningsverksamheten påverkats av pandemin. Av svaren framgick att en stor del av ST-kurserna som anordnas av SLS föreningar har fått skjutas upp. I en uppföljande enkätundersökning visar resultatet att 24 av 35 av de svarande föreningarna som ger kurser fortfarande ligger efter med kurser.

Risken med de uppskjutna kurserna är att ST-läkares väg till specialist förlängs.

– En del föreningar ligger efter med väldigt många kurser. Det beror ju dels på att ST-läkare inte kommer loss på grund av framför allt pandemin, dels beror det på att kursgivarna inte heller har kunnat komma loss, säger Hans Hjelmqvist, ordförande för SLS delegation för utbildning.

Resultaten i undersökningen visar också att 80 procent av de svarande föreningarna planerar för att digitalisera kurser.

– Digitalisering är inte samma sak som att kurserna endast ska vara digitala, utan det är allt från att kurser blir digitaliserade eller en viss bit av dem. En del kurser kan man inte digitalisera. Men vi ser ett klart ökat intresse för detta. En del specialiteter har redan innan pandemin kommit långt i detta för de kurser de själva gör, säger Hans Hjelmqvist till Läkartidningen.

"Flera SLS-föreningar planerar för digitala ST-kurser"
Läkartidningen 2021-04-08

Nästa steg - SLS genomför fördjupad behovsinventering

Ett syfte med den uppföljande undersökningen var att få en uppfattning om huruvida föreningarna planerar att digitalisera kurser, och vilka förutsättningar föreningarna har för att göra detta. Svaren visar att majoriteten av alla föreningarna som ger kurser planerar att digitalisera, även föreningar som inte ligger efter. Att snabbt ställa om och digitalisera kurser kräver både tid och resurser. Undersökningen visar att administrativ och/eller ekonomiskt stöd skulle påverka möjligheterna att digitalisera.

SLS planerar nu att kontakta SLS föreningar för en fördjupad behovsinventering med uppföljande intervjuer för att få en ännu bättre bild av hur stort problemet är med uppskjutna kurser, och även vilket stöd som skulle behövas för att gå vidare med vad/vilka kurser som kan digitaliseras. Ett mejl har skickats ut till SLS föreningar som efterfrågar personer att intervjua.